Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда незаустављива – побеђен и Фенербахче!

0

Кошаркаши Црвене звезде наставили су да обарају великане у Евролиги ове сезоне савладавши и Фенербахче са 75:73 у 17. колу Евролиге!

kuzmic zvezda

Српски и регионални шампион одиграо је још један у низу бриљантних мечева и успео је да савлада веома расположени тикм Жељка Обрадовића после велике драме у финишу.

Чарлс Џенкинс је 14 секунди пре краја погодио за победу са полудистанце, а у последњем нападу Кузмић је изблокирао Јудоа и црвено-бели су остварили нову велику победу.

Спектакуларан дуел у Београду донео је надмундривање Жељка Обрадовића и Дејана Радоњића и фантастичну атмосферу у Пиониру. Од старта је било јасно да су црвено-бели спремни за меч са великим противником. Током целе утакмице су парирали вицешампиону Европе, а у трећој деоници су успели стекли највећих десет поена предности.

Фенер је био током целог меча веома расположен у шутуза три поена и брзо се вратио у меч, да би средином последње деонице стекао, за овакву утакмицу, великих четири поена вишка. Деловало је да ће турски тим преломити меч у своју корист, али су у финишу играчи Звезде ношени фантастичним навијањем одиграли гранитну одбрану и дошли су до девете победе.

Огњен Кузмић је био играч утакмице са 21 поеном, 8 скокова и блокадом за победу. Такође херојски одиграо је Чарлс Џенкинс са 14 поена, 3 скока и 3 асистенције, али и 2 украдене лопте, док је Марко Симоновић додао 12 поена и 5 скокова.

Код гостију, Датоме и Јудо су убацили по 16 поена, а Богдан Богдановић је додао 12 (4-8) уз 6 скокова и 6 асистенција.

Звезда је одрадила сјајно посао у скоку (29-23) и то је био кључ тријумфа београдске екипе. Бранко Лазић је тако прославио 27. рођендан на најбољи начин, а Дејан Радоњић је са 276 утакмица постао рекордер на клупи црвено-белих престигавши легендарног Ранка Жеравицу.

Звезда први пут улази у позитиван биланс у Евролиги оев сезоне са скором 9-8, док је ово био седми пораз турског шампиона.

У наредном колу Звезда гостује Макабију.

Ток меча

Звезда је очекивано почела спуштањем лопте на Кузмића, а центар црвено-белих убацио је осам од првих 10 поена своје екипе (10:6).

Гости су отворили утакмицу поенима омаленог плеја Бобија Диксона са ’пенала’, а две тројке на старту за Фенер убацио је Датоме.

Фенер је дошао до преокрета тројкама Диксона и Богдановића, а после поена Веселог под кошем Радоњић је реаковао тајм-аутом – 21:17.

Звезда је ипак остала мирна, па је у финишу прве деонице дошла до изједначења лаганим поенима из контре и са линије слободних бацања – 23:23.

Фенер је наставио са разноврсном и добром игром и у другој деоници. Служио их је шут за три поена, а уз то је и Јудо играо добро под кошем, па је Звезда била у проблему.

Црвено-бели су се у таквој ситуацији носили веома добро са вицешампионом Европе и успевели су да одрже егал.

После поена Богдановића са линије слободних бацања било је 37:33 за госте, али је Звезда поново одговорила.

Јовић је смањио, а после сјајне блокаде Кузмића над Богдановићем у контри је Џенконс изједначио. Обрадовић је у финишу полувремена покушао са Калинићем на центру, збунио је на тренутак Звезду када је Калинић убацио тројку, али је узвратио Симоновић на другој страни – 42:42.

Црвено-бели су први део окончали сјајно, Јовић је спустио за Томпсона који је погодио за 44:42.

Почетак другог полувремена донео је фантастичну игру Звезде на оба краја паркета. Џенкинс је убацио две брзе тројке, Пионир је експлодирао, а Звезда је дошла први пут до +10 – 54:44.

Ипак, гости су остали мирни и тројкама Датомеа и Богдановића су се брзо вратили 54:50.

Одговорио је Јовић истом мером и Звезда је успела да заустави налет гостију.

У финишу треће четвртине виђена је рововска борба на паркету Пионира, а Фенер је тројком Слукаса и поенима Јудоа изједначио. Ипак, Кузмић је у последњим секундама четвртине оставио Звезду у вођству – 61:59.

Фенер је на старту последње деонице дошао до 67:63 и деловало је да би могао да преломи меч у тим тренуцима, али се Звезда вратила, повела је, а онда је Жељко Обрадовић добио намерно техничку грешку.

Након тога судије су у два везана напада досудиле фаул у нападу играчима црвено-белих, а предност Фенеру донео је омалени плеј Боби Диксон – 71:69.

Јудо је потом погодио за 73:69, али Звезда се није предавала ни тада. Кузмић је закуцао узфаул, а Јовић је 44 секунде пре краја изједначио са линије слободних бацања – 73:73.

Чарлс Џенкинс је 14 секунди пре краја постигао одлучујуће поене после промашене тројке Калинића, а у последњем нападу Кузмић је изблокирао Јудоа и уследило је велико славље.