Прочитај ми чланак

ЗИМА У СРБИЈИ: Нови снег отежава чишћење, до сада евакуисано 130 особа

0

Од јутрос бар десетак центиметара новог снега. Због висине снежног покривача и изузетно ниских температура у ванредној ситуацији од синоћ је и Ивањица. Алексинац се, међутим, вратио у редовно функционисање.

zima

Спасиоци и путари су на терену широм земље. Ледени талас до сада је однео шест жртава у Србији, па надлежни упозоравају да се не излази ван без преке потребе. До сада евакуисано 130 особа а 73 возила извучена из сметова, каже за РТС заменик начелника Сектора за ванредне ситуације. Проблеми са саобраћајем у Београду.

Шести ледени дан у Србији. Ситуација са снежним падавинама и ниским температурама повољнија је неко претходних дана, али је због снега који непрестано пада отежано чишћење појединих путева и приступ завејаним махалама у најугроженијим деловима земље. Најављеном преласку у плус највише се радују мештани села у којима је данима ванредна ситуација.

У Сјеници је јутрос за нијансу мање хладно, измерена температура је минус 21 степен, док је на Пештеру и данас минус 27 степени.

Снежни покривач је дебљине око 30 центиметара.

Јуче су у Пештерској висоравни прочишћени путеви до 20 планинских села. Заменик председника општине Сјеница Мића Каличанин каже да је најтеже у месту Дуга Пољана.

„Рачунам да у наредна три дана дођемо до сваког села и засеока, да прочистимо снег“, рекао је Каличанин и додао да се у наредних неколико дана очекује и да сва села, осим једног, добију воду.

Према његовим речима, до сада је збринуто око 150 људи.

Половина општина у Јабланичком округу је већ данима у ванредној ситуацији. У Лесковцу је јутрос измерено минус 14. Угрожених мештана нема, али има завејаних насеља у брдско планинским крајевима, као што је у општини Медвеђа.

Снек непрестано пада, а председник општине Медвеђа Небојша Арсић каже да је ситуација тешка због јаког ветра и ниских температура.

Такође, проблема има и са снабдевањем електричне енергије али се, каже, и на томе ради.

Што се тиче села уз административну линију са Косовом и Метохијом, она постају приступачнија, али је и даље тешко у шест села у Лесковцу. Она су одсечена од света, немају електричну енергију, а радници не успевају да се изборе са сметовима висине од три метра до пет метара.

Позиви за помоћ стижу и са Власине, где су људи у махалама остали завејани. Заледило је и Власинско језеро, где је због леда угрожена 21 врста рибе.

Пре два даба ванредна ситуација уведена је и у општини Црна Трава. У по броју становника најмањој општини у Србији, у којој живе углавном старији људи, завејани су скоро сви махалски путеви.

Само 70 од 500 километара путева је проходно, а нови снег и ниске температуре путарима отежавају посао.

Евакуисано 130 људи

Бобан Стевановић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације, каже за РТС да је услед великих падавина и ниских температура најтеже на Пештерској висоравни, у источној и југоисточној Србији, као и у деловима западне Србије.

boban-stevanovic-t

Бобан Стевановић у Јутарњем дневнику РТС-а

До сада је, према његовим речима, више од 250 ватрогасаца ангажовано на конкретним акцијама, евакуисано више од 130 појединаца, извучено више од 73 возила из сметова.

„Постоји проблем са висином снежног покривача и како да стигнете до свих путева, укључујући и макадамске“, рекао је Стевановић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Додао је да локални штабови имају стручно-оперативне тимове на основу чијих процена ће бити донете одлуке о укидању ванредне ситуације, али је и навео да не очекује да ће до укидања доћи истовремено у свим угроженим општинама.

На питање да ли постоји опасност од пораста водостаја река због топљена снега, Стевановић је рекао да се прате процене Хидрометеоролошког завода и да се не очекује да у кратком периоду дође до већег отапања.

Саобраћај се одвија отежано, али без застоја

Снег пада у већини крајева Србије, сем на југоистоку земље где падавина тренутно нема, а на важнијим магистралним и регионалним путевима саобраћај се одвија отежано, али без застоја.

Путеви у нижим пределима су очишћени у пуној својој ширини, али возачи морају рачунати на снег кога има местимично између један и три центиметра, док у планинским пределима снега има на коловозу и преко пет центиметара, саопштио је АМСС.

Велику опасност у саобраћају представљају ниске температуре које се крећу у распону од 17 до 8 степени испод нуле, јер свака влажна деоница представља потенцијалу опасност од поледице или стварање леда.

Испод новоформираног снежног покривача на појединим деоницама налази се лед на путу, зато из АМСС упућују апел возачима да возе крајње опрезно, поштују сва ограничења у вожњи и све саобраћајне прописе.

Саобраћај се успорено одвија и преко планинских превоја на подручју тимочке и неготинске крајине преко Тресибабе, Честобродице и Попадије, слично је и на путевима на подручју Ваљева, као и у западним крајевима Србије.

zima

Отежан саобраћај очекује возаче и на путевима на подручју Пештера, Сјенице и Ивањице на којима треба користити искључиво главне магистралне и регионалне правце.

На снази је забрана саобраћаја камионима са приколицом и шлеперима и то углавном на путевима II и III приоритета у планинским пределима Ваљева, Врања, Ниша, Куршумлије, Лесковца, Сјенице, Ивањице, Новог Пазара и Крушевца.

Према последњим информацијама Управе граничне полиције на нашим граничним прелазима, на путничким терминалима, тренутно нема дужих задржавања од 15-20 минута.