Прочитај ми чланак

ИСКЉУЧИЛИ ИМ СТРУЈУ И ВОДУ: Радници се смрзавају у залеђеној хали

0

Међу запосленима у ИНПР-у су и инвалиди рада који протестују од 11. октобра.

q

Радници Заставе ИНРПО у потпуности су деблокирали фабрику, чију су капију и улазе, уочи божићних празника, затекли заварене и закатанчене, али и даље немају струју и воду, што је у погону за производњу прикључних возила и металне галантерије искључено минуле седмице.

Међу запосленима у ИНПРО-у који се смрзавају у фабричкој хали, где се ових дана температура у јутарњим сатима спушта и испод 20 степени Целзијуса, јесу и инвалиди рада. Они су од 11. октобра у протесту, при чему су 50 дана непрекидно штрајковали глађу, захтевајући решавање радно – социјалног статуса, исплату заосталих зарада, као и опстанак предузећа, чију је производну опрему летос купио француски Тригано.

– У понедељак ујутро нисмо затекли заварену фабричку капију и закључане улазе у халу, али јесмо предузеће без струје и воде. Буквално се смрзавамо у погону у којем због тога нема ни грејања. Морамо, међутим, да будемо у фабрици не само због пописа покретне имовине, већ и због тога што нам долази пословни партнер којем треба да испоручимо за њега произведену металну галантерију. Чујемо, с друге стране, да је најављен долазак једног од власника Триганоа у Крагујевац, па бисмо волели да будемо ту кад он дође.

Тим пре што са Французима и даље делимо погон Застава оружја „Сиви дом“ – каже за наш лист председник Штрајкачког одбора у Застави ИНПРО Стеван Пушоња.
Додаје да пословодства Заставе оружја и Тригано и даље тврде да немају ништа са прошлонедељним заваривањем капије и искључењем струје и воде у погону Заставе ИНПРО, али да се сазнаје да је ИНПРО-у, наводно, истекао уговор о закупу дела „Сивог дома“ са фабриком оружја, те се претпоставља да је прошлонедељна блокада те фабрике заједничка акција оружара и пословодства Триганоа.

– Онеспокојава нас то што се држава, која је готово у потпуности игнорисала штрајк глађу инвалида рада, не оглашава ни овим поводом. Она игнорише и чињеницу да је неко, а и даље се званично не зна ни ко, ни због чега, искључио струју и воду фабрици усред Крагујевца, и тиме угрозио њен опстанак и егзистенцију запослених у њој. Радници ИНПРО-а, посебно они који су 50 дана штрајковали глађу, не намеравају да напусте погон за производњу прикључних возила у металне галантерије. Ту им је сва опрема за ту врсту производње, с једне стране, док, с друге, немају други производни простор – истиче Пушоња.