СИБИР КРИЈЕ БОГАТСТВО Пронашли револуционарне антибиотике у пећини

1

Руски биолози пронашли су природне антибиотике у шпиљама Сибира. Тврде да би нови лек могао да донесе револуцију у борби против бактерија отпорних на постојеће медикаменте.

Руски биолози пронашли су природне антибиотике у шпиљама Сибира. Тврде да би нови лек могао да донесе револуцију у борби против бактерија отпорних на постојеће медикаменте.

У сибирским шпиљама, у близини Бајкалског језера скрива се благо. Не ради се о дијамантима, нити злату, већ о бактеријама које су извор природних антибиотика.

„Многе шпиље на овом подручју старије су од Бајкалског језера, старије су више од 30 милиона година. Наше је истраживање посвећено томе како је настала бактерија, како је очувана 30-40 милиона година и шта производи“, рекао је биолог Денис Аксенов-Грибанов.

Пронађене бактерије синтетизују антибиотике што би могло помоћи у развијању антибиотика за такозване супербактерије отпорне на све, а процењује се да би управо оне могле убити 10 милиона људи сваке године.

„Бајкал је јединствени еко систем у којем можемо наћи многе организме који имају јединствена својства, а која се могу користити за стварање нових технологија или имати биотехнолошку примену“, рекао је биолог Максим Тимофејев.

Шпиље у Сибиру нетакнуте су оазе. Руски их научници већ неко време истражују и узели су узорке Месечевог млека како називају откривене супстанце.

„Сада нам је циљ да повећамо број антибиотика за практичну примену. Прикупили смо много узорака, али морамо бити врло сконцентрисани како не бисмо трошили ресурсе, а добили антибиотик који се може користити“, каже Денис Аксенов-Грибанов, биолог.

Низ антибиотика у завршној је фази истраживања. Неки од тих антибиотика користе се на фармама пилића, а коначан циљ је да се направи антибиотик за човека.

  • brane121

    MaterTiIzdajnickuAntiSrbsku….nema komentara? Kako to? Pa ti si ekspert za sve…