Прочитај ми чланак

Прославио 146. рођендан

0

Индонежанин Мбах Готхо, на чијој личној карти пише да је рођен 1870., прославио је 31. децембра 2016. 146. рођендан у малом селу у индонезијској покрајини Јави и поручио да је кључ дуговечност стрпљење, пише Индепендент.

slika-coveka-starog-146-god

Фото: EPA/ALI LUTFI

Матичари Јаве потврдили је да су подаци о његовом рођењу тачни. Досада је титулу најстарије особе на свету носила Францускиња Жан Калме која је умрла у 122. години. Готхо, који је рођендан прославио с унуком Сурјантом и супругом Суварни, наџивео свих десетеро браће и сестара, четири супруге и децу. Скромна прослава његовог рођендана одржана је у његовој кући у месту Срагену.

licna-karta-coveka-starog-146-god

Фото: EPA/ALI LUTFI

Мбах Готхо се осмехивао док су му певали рођенданску песму, а како преносе медији, успео је сам одједном да угаси све три свеже с бројевима 1, 4 и 6 на рођенданској торти. Када су га ранијих година питали да им ода тајну дуговечности, Готхо је одговорио: „Једини рецепт је стрпљење.“

Новинарима је рекао да се за смрт почео припремати још 1992., када је дао да се исклеше надгробна плоча, али и 24 године након тога је жив. За регионалну тв-мрежу 2016. је казао: „Заправо сада желим умрети. Однедавно Готхо не може сам да одржава хигијену, а чланови породице му помажу да једе јер је све слабији. Унуци кажу да Готхо највише времена проводи служајући радио јер му је вид преслаб да би гледао тв-програм.