Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО – НОВОГОДИШЊИ МАСАКР: Наоружани Деда Мраз побио најмање 35 људи! 18+

0

Наоружани нападачи обучени у костиме Деда Мраза упали су у познати турски ноћни клуб у Цариграду и отворили ватру на посетиоце у новогодишњој ноћи.

Цариградски гувернер Васип Сахин рекао је да је убијено најмање 35 људи, а десетине су лакше или теже рањене.

Напад се догодио у познатом ноћном клубу Реина у елитном делу града, на европској страни, у Бешикташу.

У клубу је у тренутку напада било око 600 људи. Засад се не зна шта је са нападачима, нити колико их је било.

Локални медији преносе да су у нападу учествовала двојица нападача, али постоје и информације да је у питању био усамљени нападач.

Такође, наводи се да се један од нападача забарикардирао у клубу.

Клуб су опколиле специјалне полицијске снаге, оклопна возила, а на лицу места су хитне службе и више десетина амбулантних возила.

Полиција евакуише област око клуба, а ангажовани су и обалска стража и спасиоци, јер су људи из клуба у паници скакали у море.

Напад се догодио на истеку првог сата 2017. године, а нападач или нападачи су били наоружани аутоматским пушкама, највероватније „калашњиковима“.

Међу жртвама је и један полицајац, који је био на вратима клуба.

„У питању је терористички напад. Ватра је отворена на улазу у клуб, где су убијени један полицајац и један од посетлиаца, а затим је брутални напад настављен и у унутрашњости где је отворена насумична ватра“, рекао је гувернер Сахин.

Ноћни клуб и ресторан „Реина“ налази се на Босфору и један од најпознатијих клубова у граду. Омиљено је место за туристе, али и за познате личности, певаче, глумце и фудбалере.

Како преносе медији, у „Реини“ су као гости виђане и светске звезде као што су Стинг, Жизел Бундшен и Париз Хилтон.

Страхује се да би међу жртвама могло да буде и страних држављана.

Турске власти су саопштиле да се уводи ембарго на извештавање о овом нападу, што је уобичајена пракса када су у питању овакве ситуације.

У Цариграду су појачане мере безбедности због низа терористичких напада и безбедносних изазова у земљи, а за новогодишњу ноћ је ангажовано око 20.000 полицајаца.

Aмерички обавештајци знали да се спрема напад?

Власници истанбулског ноћног клуба у коме су непознати нападачи извели смртоносни напад у новогодишњој ноћи добили су упозорење обавештајаца пре десетак дана.

Како преносе турски медији, један од власника Мехмет Кочарслан је рекао да информацију о могућем нападу добио од „америчких обавештајаца“.

„Упозорени смо пре десетак дана и предузели смо одређене мере. Ипак, погледајте шта се догодило. Овакав напад не може да се спречи“, рекао је он, преноси Хуријет.