Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЋУТИТЕ?! Писмо Загрепчанке о усташизацији запалило интернет у Хрватској

0

Пензионисана библиотекарка Јеврејске општине Загреб Јулија Кош, чија је породица убијена у Холокаусту, упутила је отворено писмо хрватском државном врху оштро критикујући усташизацију земље.

oftktkqturbxy8wmdrjndmymza3nzrhyjbizjywmtq2ywrknwm1mdnmys5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Фото: удхос-загреб.хр / Промо Јасеновац

Пензионисана библиотекарка Јеврејске општине Загреб Јулија Кош, чија је породица убијена у Холокаусту, упутила је отворено писмо хрватском државном врху оштро критикујући усташизацију земље.

Она „обавештава“ хрватски државни врх да се „Јасеновац налази у Хрватској, а не на Окинави, Новој Гвинеји, Самои, Сејшелима, Карибима или неком другом удаљеном и егзотичном мјесту“.

Кошова пита председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић и премијера Aндреја Пленковића зашто нису реаговали када је пре неколико дана у Јасеновцу постављен „споменик“ са усташким знамењем и крилатицом – „За дом спремни“.

У Јасеновцу и широм Независне Државе Хрватске почињено је усташко етничко и политичко чишћење хрватског друштва, а „Јеврејима /и Ромима и Србима/ догодиле су се усташе и догодио им се Јасеновац“, подсећа Кошова у отвореном писму.

Она упозорава да свакодневно сусреће много младих хрватских ученика који је питају да ли су Јевреји током Другог светског рата из Хрватске „истјерани у Израел и шта им се заправо догодило“.

„Та деца ни не слуте истину коју им је школа била дужна саопштити. A, она је, господо највиши и најодговорнији функционери у Хрватској, једноставна и може се лако рећи укратко: У усташком октроисаном парламенту хрватске државе изгласано је законско етничко чишћење у име тла и крви. Догодила се масовна смрт непожељних. A, данас није случајно што хрватска младеж појма нема о томе – нико им о томе не говори“.

julija-kos-zagrebpcanka-jevrejka

Јулија Кош упозорава Китаровићеву да се фотографисала уз усташку варијанту хрватског грба и затим изјавила да у томе „нема ничег посебног ни проблематичног“.

Где сте, што ћутите?

Она подсјећа Китаровићеву на прошлогодишњи неуобичајени обилазак Јасеновца.

„Пригодно позирање у црноме, са букетом холивудски бијелих ружа у рукама, у јасеновачком гробишту дан пре јавне комеморације – НИЈЕ став.

Из свега је упитно какви су ваши ставови заиста – свиме што показујете сведочите да су ваши погледи врло прилагодљиви, у најмању руку.

И сада, када се догодио несметани скандал у Јасеновцу, сто метара од ледине са гробовима и мојих најближих сродника, страдалих од усташке руке само зато што су били Јевреји – где сте, шта су сада ваши ставови“, пита Кошова.

Саветница за Холокауст

Она скреће пажњу и на „специјалног саветника за Холокауст“ Наташу Јовичић, управника Меморијалног центра Јасеновац, чији су ставови јавности добро познати, јер се она хвалила да њен рад има подршку некадашњег министра Златка Хасанбеговића, који се и сам сликао са усташким обележјима.

Кошова напомиње да је јавно упозоравала пре пуних десет година на ревизионистичку поставку у јасеновачком музеју, као и да су недавно уследиле комеморативне посете и полагање венаца проусташких политичких струја у Јасеновцу, које је Јовичићева дочекала са добродошлицом.

Премијерски изборни трик

Кошова у обраћању премијеру Пленковићу подсећа да је начелник општине Јасеновац члан његове странке.

„Ваша је странка победила на недавним ванредним изборима на основу промјене донедавног радикалног десног `имиџа` странке… Привукли сте умерене гласаче, а свесно сте жртвовали ради тог циља `јастребове` у својим редовима – је ли то био само изборни трик“, пита Кошова.

Она пита Пленковића и да ли је солидаран са најновијим јасеновачким скандалозним спомеником или је против њега.

„Aко сте против, треба да јасно, одмах и одлучно делујете. Средине нема. Ваша функција тражи да се јавно и јасно определите“, поручује Јулија Кош у отвореном писму.