Прочитај ми чланак

МЕКАЛИСТЕР: Србији је речено које услове мора да испуни ако жели у ЕУ!

0

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да не зна шта ће тачно стајати у предстојећем извештају Европске комисије о напретку Србије, али је истакао да од експерата Комисије и земаља чланица генерално чује да Србија „добро ради и напредује према ЕУ“.

c

Дејвид Мекалистер (Фото: Јутјуб)

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да не зна шта ће тачно стајати у предстојећем извештају Европске комисије о напретку Србије, али је истакао да од експерата Комисије и земаља чланица генерално чује да Србија „добро ради и напредује према ЕУ“.

Он се осврнуо и на отварање нових поглавља, истичући да косовско питање има кључну улогу у процесу евроинтеграција. Самим тим, Србији је још једном стигла „увијена“ порука да је признавање независности Косова услов за улазак у Унију која се распада.

Мекалистер који ће са делегацијом Европског параламента боравити у Србији од 22. до 23. септембра, каже да с нестпрљењем очекује да поново дође у Београд и верује да ће добити позитиван утисак о томе како нова влада после избора планира даљу политику према чланству у ЕУ.

– Србија је на европском путу и има велику подршку не само у Бриселу већ и у престоницама земаља чланица – рекао је он.

Отварање поглавља

Он верује да ће током словачког председавања односно до краја ове године бити отворена нова поглавља у преговорима са Србијом.

– Мислим да је Поглавље 5 о јавним набавкама спремно за отварање, али има и других поглавља, рецимо Поглавља 25 лии 26, која ће верујем за неколико недеља такође бити спремна за отварање – рекао је Мекалистер.

На питање да ли ће поглавље 35 бити најтеже и да ли ће Србија морати да призна независност Косова на крају тог процеса, он је оценио да Поглавље о Косову има „виталну улогу у процесу преговора са Србијом“ и подсетио да оно подразумева процес нормалиазације односа Београда и Приштине.

– Поглавље 35 је отворено у најранијој могућој фази, и биће затворено на самом крају. Оно подразумева да Приштина и Београд постепено нормализују односе. У томе је кључан Бриселски дијалог у коме је постигнуто неколико споразума захваљујући ангажовању Високе представнице ЕУ – подсетио је Мекалистер.

Може ли ЕУ без Косова?

Дијалог је важан али да се постигнути споразуми морају спровести истакао је он и додао да ће отварање нових поглавља „зависити и од тога да ли је учињен напредак у Поглављу 35“.

Упитан да ли Србија може да испуни своје обавезе мимо Приштине која блокира спровођење бриселских споразума, Мекалистер је рекао да обе стране треба да ураде оно што је до њих и покажу резултате.

– Висока представница ЕУ, Комисија и други званиичници користе све канале комуникације да то саопште и Београду и Приштини. Обе стране треба да ураде свој посао. Време је за резултате – нагласио је Мекалисер.