Прочитај ми чланак

ЗА И ПРОТИВ: Да ли је Србији потребно поновно увођење војног рока?

0

Ставове су за „Aло!“ изнели лидер Двери Бошко Обрадовић и бивши министар одбране и кандидат за новог лидера ДС-а Драган Шутановац.

Фото: Роберт Д. Вард, Јован Марковић

Фото: Роберт Д. Вард, Јован Марковић

Док Обрадовић наводи да нам је неопходно хитно враћање обавезног служења војног рока за све пунолетне и здравствено способне мушкарце, Шутановац истиче да би увођење војног рока било корак уназад.

– Смањена је борбена готовост и одбрамбена моћ државе. Имамо застарело наоружање и мали број војника. У најважнијој фази пунолетства и сазревања младићи прескачу једну од најважнијих школа живота – војничку. Пензионисан је највећи број најбољих официра са ратним искуством. Томе треба додати да је геополитичка ситуација изнова турбулентна у читавој Европи и свету, а самим тим посебно на Балкану – објашњава и додаје да могућност избијања локалних, регионалних и ширих ратних сукоба прети на сваком кораку.

– Све су ово разлози зашто нам је хитно потребно враћање служења редовног војног рока. Aли има још један и пресудан разлог зашто ово тражимо: да би мушкарци поново постали мушкарци, да мушкарци не би били млитавци и млакоње, већ прави мушкарци – на радост својих девојака и жена и на понос својих родитеља, нације и државе – наводи лидер Двери и додаје да нема дефинитивног одрастања без служења војног рока.

– Нећемо феминизиране мушкарце, нити хомосексуализацију мушке популације. Хоћемо младе људе који устају у 5.30, умивају се хладном водом, раде вежбе напољу голи до појаса, иду на обуку, упознају своје вршњаке и сународнике из свих крајева земље, друже се и склапају пријатељства за цео живот. Хоћемо да негујемо родољубље, патриотизам, дружељубивост и заједницу – поручује Обрадовић.

С друге стране, бивши министар одбране Драган Шутановац наводи за „Aло!“ да Србија није војно угрожена.

– Више је него очигледно да све модерне земље света имају професионалне војске и да те војске на најбољи начин одговарају савременим изазовима, ризицима и претњама. Оно о чему евентуално може да се разговара јесте да се повећа контингент на добровољном служењу војног рока, али никако да се враћа регрутни састав, јер би то био корак уназад у безбедносном и сваком другом смислу – наводи он и додаје да је нашој војсци свакако неопходна модернизација.

– Aсиметричне претње као што је тероризам не третирају се повећањем оружаних јединица војске, већ адекватним одговором безбедносних служби пре свега, а онда полицијом. Србија није војно угрожена. О томе и на тај начин причају они који не разумеју потребе савременог света. Србија у односу на цео регион, ако упоредимо број становника и површину, има највећу војску. Оно што је неопходно да се уради је модернизација, да се купи ново, савремено наоружање, а то не зависи од Министарства одбране, већ од стања у привреди – закључује Шутановац.