Прочитај ми чланак

Злато претекло штедњу

0

Ниске камате на штедњу и финансијска неизвесност због „брегзита” навели су многе власнике новца да промене приоритете улагања и да капитал пласирају у злато.

kinesko zlatoКод нас има неколико фирми које се баве продајом такозваног инвестиционог злата, а то су новчићи, односно дукати и плочице или како их у народу популарно зову златне полуге. У једној од њих кажу да је због поменутих кризних фактора интересовање грађана све веће.

У београдској фирми „Инсигнитус голд” инвестиционо злато се може купити у апоенима од једног, пет, десет, 20, 50, 100, 250 и 1.000 грама. Значи највећи апоен је полуга од килограм која због тога што је злато „тешко” има димензије једног мобилног телефона. Злато може да остане на чувању код њих, неко може да га чува у свом кућном сефу или у сефу у банци.

За штедњу у злату важи да чува реалну вредност капитала. Примера ради, први „Фордов” модел аутомобила 1915. године коштао је 370 долара, а сада модел „мондео” кошта 24.000 долара. И пре сто година и сада то је била вредност од 18 унци злата, што је око 540 грама.

Злато чува вредност, али формално камату не доноси. Продавци злата, међутим, кажу да то није тако.

– Због финансијске несигурности у свету од почетка године злато је поскупело 24 одсто, а само од јуна 11 одсто. Зар то није камата од 24 одсто на шестомесечном нивоу – каже Љуба Јакић, директор поменуте фирме додајући да цена злата иде ка свом историјском максимуму.

Тренутна цена на светским берзама сировог злата је 38,53 евра по граму, док је цена прерађеног у плочице и новчиће 51 евро по граму. Ово улагање држава не опорезује попут девизне штедње.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

AddThis Sharing Buttons33