Прочитај ми чланак

Дачић: Ко је следећи? Павелић, Хитлер и Мусолини

0

Београд -- Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је одлука о поништењу пресуде ратном злочинцу Степинцу у ствари рехабилитација фашистичке усташке НДХ.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

То није само српско-хрватско питање, ово је светски и европски проблем, јер УН и ЕУ забрањују рестаурацију фашизма и фашисоидних идеологија, поручио је Дачић.

„Степинчеве речи на Ускрс 1941. године да је ‘НДХ створена Божијом милошћу, мудрим и пожртвованим радом Поглавника (Павелића) и усташког покрета, те вољом наших савезника (Хитлера и Мусолинија)’, као и да је ‘НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа’, најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују“, рекао је он.

„Да ли је то могуће у Европској унији, која је створена на победи над фашизмом? Ако ЕУ ово прећути, следећи за рехабилитацију су Анте Павелић и његови шефови Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, које је Степинац благосиљао“, закључио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Загребачки Жупанијски суд у целости је поништио пресуду надбискупу Алојзију Степинцу, који је 1946. осуђен на 16 година затвора и присилног рада те петогодишњи губитак политичких и грађанских права.