Прочитај ми чланак

Зашто Британце плаше Србијом

0

Изјава Дејвида Камерона да би Турска могла да уђе у Европску унију тек можда око 3000. године можда би у Београду могла да звучи као духовитост британског премијера да овом опаском он није покушао да смири поједине чланове свог кабинета који тамошњу јавност плаше најездом Турака, Балканаца, а међу њима и Срба, на британско острво.

britanija srbija rusija zastaveПоруке које су ових дана слали поједини британски министри на рачун западног Балкана, биле су далеко од шале и пре би се могле окарактерисати као увреда за земље које би да се прикључе клубу у којем је Британија једна од најмоћнијих чланица. 

„Британија би била мање безбедна ако се Турској, Албанији, Србији, Црној Гори и Македонији дозволи да уђу у ЕУ”, поручила је пре неколико дана Пени Мордаунт, британска министарка оружаних снага, из редова заговорника „брегзита” објашњавајући да многе од тих земаља имају високу стопу криминалитета, проблеме са бандама и терористичким ћелијама, као и висок ниво сиромаштва.

У сличном тону, пре ње, говорила је и Тереза Меј, министарка унутрашњих послова, постављајући питање оправданости проширења ЕУ.

„Земље које сада преговарају са ЕУ, укључују Албанију, Србију и Турску – то су земље са сиромашним становништвом, озбиљним проблемима са организованим криминалом, корупцијом, понекад и тероризмом”, уверавала је Меј британску располућену јавност.

Да ли оваквим изјавама британски политичари покушавају да увере своју јавност да је куцнуо час да изађу из ЕУ или им је Брегзит можда само добар повод да кажу своје право мишљење о земљама из нашег региона?  

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ