Прочитај ми чланак

НЕ ЖЕЛЕ НАТО И ЕУ: Политички и судски прогон у Чешкој?

0

ceskanacionalnademokratija

У марту 2016. године двојица чешких политичара осуђени су на 12 месеци затвора, условно на две године. Према одлукама суда, они су проглашени кривцима за антисемитске испаде и изазивање расне мржње. Међутим, очигледно је реч о претексту за прогон нежељене опозиције.

Њих двојица су представници чешке национал-конзервативне странке Национална Демократија, Адам Б. Бартош, председник странке и Ладислав Земанек, бивши подпредседник који је сада задужен са страначке спољне послове.

Национална Демократија је основана у јануару 2014. године са циљем напуштања НАТО и Европске Уније и ради одбране традиционалних хришћанских вредности, националног идентитета и интереса. Она се бори против ционизма, америчког империјализма, глобализације и диктата глобалне плутократије. Национална Демократија залаже се за концепт мултиполарног света и очување културне разноликости, тако да се снажно противи савременом систему либералне демократије.

Бартош и Земанек раскринкавали су Мајдан и државни удар у Украјини и били су међу првим чешким политичарима који су исказали подршку према Доњецкој и Луганској народној републици. У новембру 2014. Земанек је учествовао у међународној посматрачкој мисији у ДНР-у током локалних избора због чега је стављен на црну листу новог украјинског режима и означен као особа коју представља претњу по националну безбедност и подржава “терористе“.

Земанекове изјаве објављиване су у српским и сиријским медијима, како се укључивао у борбу за права ових држава које су жртве глобалне плутократске политике. Насупрот томе Бартош је веома заинтересован за проблематику ционизма и написао је неколико књига о ционистичком утицају на чешко друштво.

Од прошлог лета, Национална Демократија је организовала низ акција против масовног доласка миграната у Европу; они су подржавали формирање народне милиције која би заштитила чешку територију, пошто држава није била спремна да преузме ову улогу што због политичких разлога што због ограничених капацитета. Узевши у обзир чињеницу да је партија ојачала упркос медијској блокади, више је него очигледно да је либерални естаблишмент мора да отпочне њихов прогон.

Шта се десило?

Дана 31. марта 2015. Бартош и Земанек су објавили “да јеврејско питање није било решено на задовољавајући начин“. Тог дана, Чешка обележава брутално убиство хришћанске девојке које је починио у Полни Јеврејин Леополд Хилснер, што је пресуђено на два одвојена суђења. Изјава Националне Демократије нашла се на мети напада из либералног табора а убрзо је уследила и полицијска истрага. Либерални политичари из локалне власти у Брну, напали су Бартоша и Земанека да су наводно тражили нови Холокауст и физичко уништење Јевреја  изједначујући термин “Јеврејско питање“ са нацистичким “коначним решењем“.

Очигледно је реч о намерној погрешној интерпретацији речи опозиционих политичара пошто је разјашњено да се термин “јеврејско питање“ користио дуго пре немачког нацистичког покрета подједнако и од Јевреја и од не-Јевреја. и да термин само описују проблем односа између Јевреја и оних који то нису што укључује у савремени ционизам, и израелско-палестинске сукобе и сличне теме. Јасно је да је овако схваћена изјава исправна и прихватљива.

Случај обилује низом сумњивих чињеница: док је изјава објављена у марту 2015. а полиција их оптужила у новембру исте године, званично полицијско саопштење издато је неколико дана пре Божића. Тужилац је подигао оптужницу против Бартоша и Земанека 8 марта 2016. године а потом их је суд осудио на једну годину затвора две године условно, што су чешки медији објавили 16. марта. Није било судских рочишта, и штавише, брзина доношења пресуде је изненађујућа. Изгледа да је естаблишмент одлучио да казни нежељене опозиционе политичаре  онемогућавајући њихове политичке активности за наредне две године (када би требало да се одрже парламентарни избори) и да их на тај начин тихо елиминише из политичког живота без нежељеног публицитета. Изабрано решење је најпогодније у либералном режиму.

Без обзира на то, обојица политичара су објавила да ће тражити регуларно и легитимно јавно суђење како би указали да су жртве оних који намећу деструктивну либералну, мултикултуралну, неомарксиситичку идеологију на глобалном нивоу. Чешка Национална Демократија је показала да је опасност за ове непријатељске снаге, и да стога морају бити елиминисани. Политичко суђење које је баш сада отпочело у Чешкој Републици требало би да привуче пажњу патриота широм Европе.

Наставиће се…

 (Радола Риз)