Прочитај ми чланак

ШОКАНТНО: Годишње у Србији абортира 1.000 девојчица!

0

54691_08-abortus_iff

Малолетнице све чешће насилно прекидају трудноћу. Само у Београду током 2014. трудноћу прекинуло 288 малолетних девојчица, а бар још три пута толико је абортирало широм Србије. Најмлађа имала 14 година, довео ју је 15 година старији дечко.

У Србији сваке године абортира више од 1.000 девојчица млађих од 18 година, тврде медицински стручњаци! Само у Београду, током 2014. године, 288 тинејџерки одлучило се на насилни прекид трудноће, док их је широм земље било најмање три пута толико.

Најмлађа малолетница, која је тајно абортирала у једном београдском породилишту, имала је само 14 година, а довео ју је 15 година старији дечко. Иначе, највећи број оваквих прекида трудноће управо се обави „на црно“ у приватним породилиштима.

Највише градске деце

Педијатар Саша Милићевић упозорава да је бројка о намерним прекидима трудноће све већа из године у годину и да је ситуација по овом питању алармантна!

– Број намерних прекида трудноће међу малолетницама много је већи него што показују званични подаци, јер се многи абортуси обављају тајно! Кад узмемо у обзир целу Србију, уз постојање мноштва нелегалних ординација, процена је да та бројка износи око 1.000 абортуса годишње! Нажалост, девојчице прерано ступају у сексуалне односе само да би биле популарне, а кад дође до трудноће, онда им сви окрену леђа – каже др Милићевић.

Он истиче да највећи број абортуса ураде градске девојчице.

– Оне су много слободније и вештије. Абортус могу да ураде у тајности и изаберу установу где ће отићи. Са друге стране, оне из мањих средина ретко се одлучују на тај корак јер ризикују да цело село сазна и да тако обрукају породицу – прича др Милићевић.

Докторка дечје гинекологије Светлана Перовић каже да висока стопа абортуса доводи до бројних здравствених и психофизичких обољења.

– Намерни прекиди трудноће вишеструко угрожавају здравље девојчица које су тек у развоју, и могу да проузрокују честе компликације, попут повреде унутрашњих полних органа, анемије, инфекција, крварења, али и опасности да никад више не постану мајке! Често се деси и да после захвата упадну у депресију, доживе неку врсту емоционалног стреса, па чак имају и суицидне мисли – објашњава др Перовић.

Да не постоји старосна граница када су абортуси у питању, открили су нам у једном приватном београдском породилишту.

– Прошле године дошла нам је девојчица са само 14 година у трећој недељи трудноће. Била је јако уплашена и несигурна, али подршку је добијала од дечка који је имао 29 година. Сећам се да јој је говорио да не сме да се предомисли и одустане – открива медицинска сестра која већ 20 година ради у породилишту.

Тешке последице

Дечји психолог Бранка Тишма упозорава да је за девојчицу која је тек ушла у пубертет абортус веома тежак и опасан!

– Многе од њих пре оду на абортус него на малу матуру. То су деца, незрела и уплашена, која никако нису спремна за такво животно искуство. Често теже да имају старије момке, лаковерне су и прерано улазе у сексуалне односе не размишљајући о последицама – прича Тишма и апелује на мајке да причају са ћеркама у том узрасту, јер то није срамота!

Извор: Информер