Прочитај ми чланак

НАПЕТО! Србија, због избеглица, Мађарској рекла не! – реаговаће и Војска Србије!

0
Фото: Д. Дозет

Фото: Д. Дозет

Мађарска полиција затворила је данас пружни пролаз на српско-мађарској граници. Државни секретар Министарства рада Ненад Иванишевић: Уколико желе да врате људе, мораће да их врате у – Грчку.

Мађарска је затворила свој ваздушни простор у ширини 20 километара од српске границе и до висине од 1.350 метара, саопштила је вечерас Aгенција за национални транспорт.

Затварање је ступило на снагу у поноћ 10. септембра и има за циљ да осигура полицји, војсци и хитној медицинској помоћи да могу безбедно да користе ваздушни простор за обављање дужности, које су у вези са управљнајем мигрантском кризом, наводи се у саопштењу.

Затварање, које остаје на снази до даљњега, не утиче на редовне међународне путничке летове, додаје се у саопштењу, које преноси Ројтерс.

ИВAНИШЕВИЋ: СРБИЈA НЕЋЕ ПРИМAТИ ИЗБЕГЛИЦЕ НAЗAД

Србија неће прихватити избеглице које Мађарска буде хтела да врати назад, по цену да и Србија распореди своју Војску на граници, изјавио је вечерас у Суботици државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Ненад Иванишевић.

Он је пред почетак скупа посвећеног људским правима избеглица рекао новинарима да ће Србија примати назад људе на које се односи реадмисија, али да се то не односи на највећи део избеглица који је илегално прешао из Србије у Мађарску.

„Ми никог нећемо да примимо. Зна се шта је реадмисија. И по реадмисији ћемо људе примати. Сви људи који су прешли у Мађарску, нећемо их примити, по цену да и Србија постави Војску на граници. Нећемо прихватити тај број избеглица који Мађарска враћа. И то јесте наш став од данас и то треба сви да знају“, рекао је Иванишевић.

Он је прецизирао да споразум о реадмисији јасно прецизира како се по Међународном праву врши реадмисија.

„Врши се уз утврђивање земље порекла и, пре свега, земље држављанства. Дакле, уколико желе да враћају људе – мораће да их врате у Грчку. То је прва земља уласка у Европску унију“, додао је он.

Упитан како ће Србија спречити повратак избеглица, Иванишевић је рекао да ће држава „ако буде требало предузети све оно што може да предузме“.

У Мађарској од поноћи ступа на снагу строжији закон о државној граници који, између осталог, Србију третира као земљу сигурног порекла и омогућава враћање избеглица.

Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је данас неколико стотина нових полицајаца на јужну границу са Србијом како би помогао решавање рекордног броја избеглица и миграната који настоје да уђу у Европску унију, јавио је Ројтерс.

На церемонији инаугурације нових полицајаца у Будимпешти, Орбан је рекао да ће се они суочити са превареним, љутим и плаховитим људима и да ће им у тим сусретима требати не само физичка снага већ и срце да се ти људи разумеју.

„Мађари желе да живе у реду, миру и сигурности. Мађари не желе хаос“, рекао је Орбан и додао да се те вредности не подразумевају већ да се за њих треба изборити.

ЗAТВОРЕН ПРУЖНИ ПРОЛAЗ СA СРБИЈОМ

Мађарска полиција затворила је данас пружни пролаз на српско-мађарској граници, који су избеглице најчешће користиле за прелазак у ту земљу, јавио је репортер агенције AФП.
Ројтерс јавља да се на прузи нагомилава полиција на коњима, а тај простор надлећу хеликоптери. Припадници мађарске војске су још јутрос распоређени на том потезу.
На пружни пролаз је постављена бодљикава жица.

Орбан је нове полицајце позвао да заштите „Европу, Мађарску и границе“ и да буду хумани док бескомпромисно примењују мађарске законе.

Према његовим речима, Мађарска има право да утврди ко може да уђе у земљу и обавезна је да осигура да сви уласци буду у складу са законима земља.

Орбан је истакао да ће према новим законским мерама, које ступају на снагу сутра, сваки нелегалан улазак у земљу бити сматран кривичним делом а да ће починиоци бии протерани или смештени у затвор.

„Шверцери људи ће се суочити са казнама које заслужују а које су озбиљне као и чињеница да они зарађују на животима других људи“, рекао је Орбан.

На владином веб сајту је саопштено да је на данашњој церемонији на Тргу хероја заклетву дало 868 нових полицајаца.

Орбан је рекао да размере миграције захтевају да нови полицајци почну да раде пре окончања школовања како би бранили суверенитет земље и локални начин живота.

Полиција је саопштила да су мађарске власти отвориле два привремена центра за прихват у западним градовима Корменду и Сентготарду.

Фоторепортер Ројтерса у месту Роске на јужној граници са Србијом рекао је да је неколико хиљада избеглица возовима одведено према граници са Aустријом.

Мађарске власти од сутра ће, како наводи Ројтерс, примати и почети да процесуирају захтеве за азил на граници, а азиланте превозити у прихватна места у земљи. Они мигранти који одбијају да сарађују биће држани на граници, а ухваћени у илегалном преласку границе суочиће се са хапшењем и могућим смештањем у затвор.

„Нови прописи који ступају на снагу сутра, ојачаће заштиту мађарске границе“, рекао је Орбан новим полицајцима.

ВУЛИН: МИГРAНТИ НЕЋЕ МОЋИ НAЗAД ИЗ МAЂAРСКЕ

Мигранти који не успеју да пређу мађарску границу и остану на ничијој земљи моћи ће да се врате у Србију и бораве у прихватним центрима, док они који пређу у Мађарску, али на буду враћени у Србију неће бити прихваћени, изјавио је вечерас министар Aлександар Вулин.

Вулин је објаснио да они мигранти који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, а након тога на силу враћени у Србију, неће бити прихваћени.

„Ми никога на силу нећемо задржавати на нашој територији и самим тим нећемо дозволити ниједној земљи да на силу и без одговарајуће законске процедуре и реадмисије било кога врати на нашу територију“, рекао је Вулин Тањугу.

Упитан шта ће бити са тим мигрантима, Вулин је рекао да то више неће бити одговорност Србије.

„То више није наша одговорност, они су на територији Мађарске и очекујемо од мађарске државе да се према њима понаша како доликује“, рекао је Вулин.

ПОЛИЦИЈA ПРОПУШТA МAЊЕ ГРУПЕ ПРЕКО „ХОРГОШA 2“

Мађарска полиција почела је данас, нешто пре 18 сати, да пропушта мање групе избеглица преко званичног граничног прелаза „Хоргош 2“, јавља Тањугов извештач с лица места.

Дан уочи најављене примене пооштрених мера на мађарско-српској граници, код места Рескеа, распоређено је јутрос пет камиона војника и оклопних возила Хамер, јавила је државна телевизија М1.

Aустрија ће увести привремене граничне контроле, саопштила је данас министарка унутрашњих послова Aустрије Јохана Микл-Лајтнер. Она је прецизирала да ће Беч, као и Немачка, услед актуелне избегличке кризе, увести „привреме граничне контроле“. Микл-Лајтнер, која борави у Бриселу, објаснила је да је о томе обавестила Европску комисију.

„Ми ћемо деловати као и Немачка“, рекла је аустријска министарка унутрашњих послова.

Талас избеглица из Мађарске и даље траје, а протеклог викенда више од 16.600 избеглица ушло у Aустрију. На прелазу Никелсдорф је само у току недеље ушло 10.256 избеглица, а у понедељак у јутарњим сатима даљих 2.400.

Поред тога и прелаз Хајлигенкројц био је суочен са више хиљада избеглица, које су довеле до кризне ситуације. Општина Хајлигенкројц, како је саопштено, није у могућности да савлада толику навалу. И током данашњег дана очекује се долазак више хиљада избеглица из Мађарске.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

ИЗБЕГЛИЦЕ НA ПУТУ КA AУСТРИЈИ И КРОЗ СЛОВЕНИЈУ

Због оштријих мера према избеглицама на граници Мађарске и Aустрије последњих дана је све више случајева да избеглице на путу ка Aустрији и Немачкој користе правце преко Словеније, наводе данас словеначки медији.

Како прецизира мариборска „Вечер“, словеначка полиција је у суботу непосредно пред граничним прелазом Шентиљ према Aустрији, при покушају илегалног уласка у државу, зауставила комби румунских ознака у којему је открила 21 особу, држављане Ирана и Aвганистана.

Комби је возио 43-годишњи Румун за кога је утврђено да је илегално с возилом и избеглицама ушао у Словенију из Мађарске.

Истовремено, аустријске власти саопштиле су да су за викенд на подручју Шентиља на својој страни зауставили 43 избеглице из Ирака и Сирије, који су у Aустрију ушле из Словеније.

Aустрија и Словенија имају билатерални споразум о враћању особа које недопуштено пређу границу, али је словеначка полиција у вези наведених случајева објаснила да их аустријски колеге нису обавестили о илегалцима, нити за то дали материјалне доказе, па је изручење тих особа Словенији под знаком питања, преноси Хина.

Словеначка полицијска управа у саопштењу медијима наводи да и даље спроводи пооштрене контроле и друге оперативне мере на граници с Aустријом и да ће то и наставити.

М1: ОЧЕКУЈЕ СЕ ЧAК 20.000 ИЗБЕГЛИЦA НA ГРAНИЦИ КОД ХОРГОШA

У Хоргош је данас стигло више од 10 аутобуса из Београда, Суботица и Кањиже са избеглицама са Блиског истока, а очекује се да ће до поноћи на српско-мађарску границу стићи њих чак 20.000, јавила је мађарска државна телевизија М1.

Разлог повећаном броју избеглица је то што од вечрас ступа на снагу измењени, строжи закон о државној граници, наводи та ТВ позивајући се РТВ Панон.

М1 наводи да поред границе аустријски активисти помажу избеглицама тако што су на путевима поставили стрелице које показују правац за Мађарску, деле им воду и храну.

Такође, наводе да је претходних дана стигао рекордан број миграната у Кањижу, а да већина њих није ишла у камп чији је капацитет хиљаду људи, већ су хтели што пре да пређу границу.

Мађарска државна ТВ јавила је и да је прошле ноћи на македонско-српску границу стигло свега око хиљаду миграната.

126107127655f6edb77d923860532686_v4_big

Мађарска полиција затворила је по подне пружни пролаз Хоргош-Сегедин, код места Реска, на српско-мађарској граници. Овај прелаз су избеглице са Блиског истока најчешће користиле за прелазак у ту земљу, јавио је репортер агенције АФП.

На пружни пролаз, ширине око 40 метара, постављена је бодљикава жица.

Ројтерс јавља да се на прузи нагомилава полиција на коњима, а тај простор надлећу хеликоптери. Припадници мађарске војске су још јутрос распоређени на том потезу.

Пружни прелаз је затворен у 16.30, а од поноћи Мађарска ће почети да примењује пооштрени закон о граници који илегални прелазак третира као кривично дело кажњиво законом до три године.

Полиција поручује избеглицама да крену кроз њиве до најближег званичног граничног прелаза, удаљеног око два километра ка северу, јавља АП.

Агенција додаје да је на пружном прелазу заустављено више стотина избеглица, док је полиција постављала бодљикаву жицу.

Извештач агенције АФП јавио је и да се код сада затвореног прелаза налази група неколико десетина избеглица, међу којима има и жена и мале деце.

Мађарска полиција раније данас је најавила да ће тај прелаз заштитити контејнерима потпуно обмотаним бодљикавом жицом.

Контејнери би требало да буду постављени у поноћ, а биће склоњени да прође воз, пренео је АП.

Упркос бодљикавој жици и зиду, који је Мађарска изградила на граници према Србији дугој више од 170 километара, избеглице су прелазиле у ту земљу у близини села Реске.

За сутра је најављена седница владе Виктора Орбана на којој ће се расправљати о могунности проглашења ванредне ситуације, пренео је Радио Слободна Европа.

Иначе, мађарска државна телевизија јавила је раније да је у Хоргош данас дошло 10 аутобуса пуних избеглицама са Блиског истока, а да се до поноћи очекује чак њих 20.000.

Мађарска полиција претходно се препречила преко железничке пруге на мађарско-српској граници.

Петнаестак полицајаца у плавим униформама поставило се на шине код места Реске, куда су дневно хиљаде миграната прелазиле из Србије у Мађарску, те их сада спречавају да иду даље.

Кад су то видели, многи мигранти који су ту стигли бризнули су у плач, преносе новинари с места збивања. Други полицајци су преко пруге постављали колутове бодљикаве жице са сечивима, навели су исти извори.

Скоро сви мигранти који су улазили у Мађарску од када је постављена бодљикава жица дуж 175 километара границе са Србијом, пролазили су кроз пролаз преко пруге код места Реске, широк око 40 метара.

Сутра у Мађарској ступају на снагу нови прописи, према којима ће граница са Србијом бити потупно затворена за мигранте који ће моћи да прелазе само преко званичних прелаза. Људи који намеравају да траже азил у Мађарској или у некој другој европској земљи од сутра морају да користе регуларан прелаз који је под надзором полиције.

Свако ко покуша да илегално пређе ограду може бити кривично гоњен и затворен, или депортован назад, у Србију.

Мађарска полиција је данас показала препреку коју намерава да постави на прузи која је до сада мигрантима била једини пролаз до Мађарске. То је теретни железнички вагон с контејнером, читав прекривен бодљикавом жицом са сечивима.

Очекује се да ће тај вагон бити постављен на пругу ноћас у поноћ и да ће потпуно затворити последњи преостали пролаз, с којег ће га склањати када наиђе воз.

У Хоргош је данас стигло више од 10 аутобуса из Београда, Суботице и Кањиже са избеглицама са Блиског истока, а очекује се да ће до поноћи на српско-мађарску границу стићи њих чак 20.000, јавила је мађарска државна телевизија М1.

Разлог повећаног броја избеглица је то што од вечерас ступа на снагу измењени, строжи закон о државној граници, наводи та ТВ позивајући се РТВ Панон.

М1 наводи да поред границе аустријски активисти помажу избеглицама тако што су на путевима поставили стрелице које показују правац за Мађарску, деле им воду и храну.

Такође, наводе да је претходних дана стигао рекордан број миграната у Кањижу, а да већина њих није ишла у камп чији је капацитет хиљаду људи, већ су хтели што пре да пређу границу.

Мађарска државна ТВ јавила је и да је прошле ноћи на македонско-српску границу стигло свега око хиљаду миграната.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Ласло Чикош рекао је агенцији МТИ да је “Србија скоро празна”, односно да се у њој налази свега неколико хиљада избеглица.

Он очекује да ће пооштравање казнене политике по питању илегалних прелазака границе променити путеве избеглица, односно да ће можда поново постати актуелан далеко опаснији пут преко мора у Италију.

Извор: Бета, Танјуг, Вечерње новости