Прочитај ми чланак

ОКО 40.000 ЈЕВРЕЈА ПОРЕКЛОМ СА КРИМА тражи да се врати на полуострво

0

jevreji putnici

У време распада СССР и неколико година које су за њим уследиле – са Крима се у Израел иселило више десетина хиљада људи. Све што је имало макар пет посто јеврејске крви у себи.

Међутим, са уздизањем Русије под Владимиром Путином и са повратком Крима у састав РФ – све се променило. Сада 40.000 исељених са полуострва у Израел – тражи да се врати назад.

Како је саопштио функционер Кримског форума за заштиту уставних права грађана Леонид Грач, сви ти људи сада траже репатриацију и – пасоше Руске Федерације.

Кримски форум је, према његовим речима, добио писмо лидера Прогресивне либерално-демократске партије Израела, Александра Редјка, са таквом иницијативом.

На основу њега и контаката са Редјком и другим бившим совјетским грађанима спремним да се врате, Грач је Владимиру Путину упутио писмо у којем, поред осталог, наводи:

„Током више од 20 година, ти људи су помагали економски развој Израела, али је за њих љубав према Криму постала неодољива. Сви они и даље говоре руски и верни су настављачи руског културног наслеђа. Они су сачували љубав према својој отаџбини Русији и са одушевљењем примили „кримско пролеће”. Са одушевљењем и надом да ће се сами ускоро вратити на полуострво”.

Извор: Факти.орг