Прочитај ми чланак

ЈАК-130 СТИЖЕ У СИРИЈУ: Русија најављује испоруку договореног оружја

0
Јак - 130 руски борбени авион

Јак – 130 руски борбени авион

Према заменику начелника Већа сигурности Руске Федерације, Москва преиспитује своје уговорне обвезе са Сиријом у испоруци конвенционалног оружја.

„Санкције Уједињених нација не утјечу на трговину конвенционалним оружјем између Русије и Сирије. Ми ћемо обавити испоруку свих оружја у складу с уговорима који су потписани раније“, за РИА Новости је изјавио Евгениј Лукјанов, преноси агенција Спутник.

„Русија је до сада није испунила обвезе раније потписаног уговора о испоруци авиона Јак-130 или испоруке противракетних одбрамбених система С-300“, додао је Лукјанов.

Сирија је известила да је уплатила аванс од готово 100 милијуна долара за првих шест авиона, чија се вредност процењује више од 15 милиона долара – по комаду. Авионии су требали бити испоручени у три фазе, девет јединица прошле године, 12 у 2015. години и 15 током 2016.

Високи званичник руског произвођача зракоплова „Иркут“ је средином априла рекао да је уговор за продају 36 руских авиона био суспендиран док се ситуација у Сирији не стабилизује.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је поновио став Москве изјављујући да је продаја одбрамбених оружја Дамаску у складу с међународним правом.

Извор: altermainstreaminfo.com