Прочитај ми чланак

СРПСКИ ФУДБАЛЕР НА УСКРС У ТИРАНИ: Нисам ни био свестан колико воле Црвену звезду

0

ivan-gvozdenovic 7

Ускрс у Тирани. На трпези српски специјалитети, са звучника наша музика, а у гостима – Албанци. И сви задовољни, весели. Не би могло ни да буде другачије кад је домаћин Иван Гвозденовић.

Звезда у срцу

Колико пратите дешавања у Црвеној звезди и како оцењујете рад бившег саиграча, а сада тренера Ненада Лалатовића?
– Скоро сам се чуо с Лалатовићем, кад је Звезда била у мом родном граду Бору. Наравно, редовно пратим дешавања на Маракани. Надам се да ће Звезда успети да одбрани титулу и да ће јој коначно доћи бољи дани.

Бивши капитен Црвене звезде за пет година, колико живи у Албанији, никад није имао непријатности.

Некадашњи српски репрезентативац и један од најбољих странаца у историји белгијског Брижа зимус је окончао играчку каријеру у Куксију из Тиране и истог момента постао помоћни тренер у клубу.

– Стекао сам много пријатеља у Албанији. Никад нисам гледао ко је које националности, које је вере, које боје коже, зато ме и поштују, а поштујем и ја њих, што је нормално јер ипак живим и радим у њиховој земљи. Треба бити нормалан, лако је бити будала – почео је разговор Гвозденовић.

Раније сте рекли да вам „случај дрон“ није пореметио живот у Албанији, а примећујемо да нисте угрожени ни после „случаја Цаковић“?

– Стварно ми је жао због оба та случаја, али верујте ми да нисам из те приче и не бих је коментарисао. За пет година живота у Албанији нико ми није пребацио због тога што сам Србин, а никоме нисам ни дао повода за то. Могу рећи да уживам у Тирани и да огромна већина Албанаца уопште није толико лоша као што се мисли. Напротив, знам многе који цене српски фудбал, а док нисам дошао овде, нисам ни био свестан колико воле Црвену звезду.

Прошле године је било много Срба у албанском фудбалу, ове године их је знатно мање?

Бићу уз „oрлове“ у Албанији

Шта се може очекивати на квалификационом мечу између Србије и Албаније у Албанији?
– До те утакмице има још доста времена и тешко је рећи унапред да ли би могло бити неких проблема. Надам се да ће после оног дрона и прекида у Београду победити разум и спорт, да ће све проћи у најбољем реду. Наравно, навијаћу за Србију и бићу уз „орлове“.

 – У Албанији сам освојио три титуле првака, два пута Куп и два Суперкуп. Овде ме заиста поштују и нема разлога да их напустим. Ушао сам у тренерске воде, тренутно сам помоћни тренер Куксија, а амбиције су ми да постанем први. Добро у свему овоме је што смо први на табели и што играмо полуфинале Купа, па смо у прилици да освојимо дуплу круну. Надам се да ћемо успети.

Колико често вас породица посећује, знамо да вам супруга Наташа и син Стефан живе у Београду?

– Стефан иде у пети разред и зато су у Београду. Хвала богу, недавно је отворена директна авио-линија Београд-Тирана, тако да се често виђамо. Сат времена траје лет, а раније смо морали преко Подгорице или Рима, што је било много компликованије.

Како изгледа Ускрс у Тирани?

– Велики број Албанаца слави Ускрс. С њима обележавам празник. Купим јагње, они донесу јаја и испадне фешта. Има много православаца овде, а у Тирани постоји и велика православна црква, тако да поштујем све обичаје. С Албанцима се заиста одлично слажем, а ове године ће ми за празник друштво правити и Профа Радановић. Он је недавно постао директор клуба и заиста сам срећан што после периода у Звезди сад и овде сарађујемо. Њега, такође, изузетно цене у Албанији.

Закаснио на авион

У Албанију сте дошли 2010, после краће епизоде у Војводини?

– Три пута сам одбијао Албанце. Четврти пут кад смо се договорили, није било директног лета из Београда за Тирану, него сам морао да идем преко Рима или Подгорице. Покојни таст ме је тада возио на аеродром и због гужве у граду закаснимо на лет који је ишао за Рим, а потом Тирану. Пре тога никад нисам закаснио ни у школу, ни на тренинг, а камоли на авион. Рекао сам себи да је ово можда неки знак и да треба да се вратим кући, али све је испало супер.

Извор: kurir.rs