Прочитај ми чланак

СПРЕМА СЕ ПОБУНА: Како ће Грчка да разбије ЕУ због Русије?

0

putin-i-cipras-reuters_f

У ЕУ се спрема побуна због санкција Русији, а предводи је Грчка, којој ће се продружити Мађари, Словаци и Кипрани – наводи „Дејли телеграф“.

ЕУ је предала Владимиру Путину „на тацни“ стратешки поклон у виду Грчке, а премијер Алексис Ципрас поручио је у Москви да је Грчка суверена земља и да има пуно право на самосталну спољну политику.

Рок важења антируских санкција истиче у јуну. Да би оне биле продужене, потребна је сагласност свих 28 чланица ЕУ.

Ако Грчка стави вето, то ће охрабрити и премијера Мађарске Виктора Орбана да се прикључи „побуни“.

Словачка, такође, полако напушта оно што је некада био јединствени европски фронт „обуздавања потеза Кремља у Украјини“.

Брисел би могао да изврши притисак на једног „непокорног играча“, али то неће моћи да учини са групом.

ЕУ губи снагу, оцењује „Дејли телеграф“ и истиче да ће, ако Унија не продужи санкције Русији, то унети раздор између Брисела и Вашингтона.

cipras putin .48

Што пре укинути санкције Русији

Грчки премијер Алексис Ципрас је посетио Москву, а сваки његов корак и сваку његову реч пажљиво су пратили из многих европских престоница. Европа је, благо речено, у затегнутим односима с Русијом, али је познато и да се левичарски премијер Грчке против продужавању санкција Русији и сматра да се с том земљом мора нормално трговати.

Ципрас је у разговору с руским председником Владимиром Путином подсетио да су бивше грчке власти подржале санкције ЕУ против Русије, али је нова влада одмах после доласка на власт наступила против тих мера, које наносе штету грчкој економији.

Гасна веза

Насупрот очекивањима, Атина није тражила директну финансијску помоћ. Према Путиновим речима, велика помоћ за економију Грчке биће пројекти које спроводи Русија. Пре свега, то се односи на изградњу гасовода Турски ток.
– Само грчка влада, након разматрања свих техничких и економских питања, одлучује о томе да ли ће Грчка учествовати у овом пројекту или не. По мом мишљењу, овај пројекат учвршћује геополитички статус Грчке – казао је Путин.

– Донедавно је Русија била водећи економски партнер Грчкој и заузимала је прво место у трговинском промету. Од 2009. до 2013. промет је порастао више од два пута. Трговински обрт у прошлој години износио је 4,2 милијарде евра, што је пад за 40 одсто. На то су утицале санкције, контрамере Русије и пад цене гаса – рекао је Путин током састанка са Ципрасом.

Ципрас је истакао да је Грчка суверена земља с неспорним правом на сопствену спољну политику, као и да грчка влада разуме одлуку Русије да на западне санкције одговори противмером. Руски председник је најавио да би Русија могла да укине ембарго на увоз хране из Грчке, који важи за производе из Европске уније.

– Изгледа да ваша посета долази у право време јер морамо да анализирамо начине како можемо да се вратимо на претходни ниво – рекао је Путин.

Руски председник је оценио да је прекид рата санкцијама најбољи начин да се реше проблеми с узајамним рестрикцијама.

Ципрас је рекао да се Грчка не слаже с логиком санкција уведених против Русије. Према његовим речима, то је економски рат који може довести до новог хладног рата.

Сусрет два лидера изазвао је велику пажњу западних званичника. Аналитичари оцењују да посета Русији може донети Ципрасу политичку корист код куће, али и притиске са Запада. Он се већ уочи пута у Москву суочио с отвореним претњама и упозорењима западних званичника због зближавања с Москвом.

Извор: Срна, vesti-online