Прочитај ми чланак

ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: И ђаци кренули у протест

0
Фотографија преузета са веб портала danas.rs

Фотографија преузета са веб портала danas.rs

Штрајк просветних радника полако измиче контроли. У чачанским школама настава је потпуно обустављена, а у ужичкој Техничкој школи „Радоје Љубичић“ протестовали су ђаци због тога што део професора држи часове у трајању од 45 минута, а део од 30.

У 15 школа у Чачку ни јуче није било наставе, јер запослени у тим образовним установама нису примили други део фебруарске плате пошто су директори одбили да им обрачунају смањење. Владимир Аџић, из Уније синдиката просветних радника, изјавио је за Данас да су наставници из тог града спремни да се врате у законски штрајк са скраћеним часовима на 30 минута, уколико министар просвете повуче допис да се просветарима у штрајку умање плате за време које нису држали наставу. Они траже и да им уз први део мартовске плате, који се исплаћује 6. априла, буде враћен одузети новац.

Министар: Плате штрајкачима нису смањене

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је јуче да неће дозволити да ученицима не буду закључене оцене, што је један од могућих сценарија који су најавили синдикати. Он је навео да, уместо наставника који не желе да закључе оцене, то по закону може да уради наставничко веће. „Ако неко из образовног система неће да закључи оцену, ја мислим да је тај промашио професију“, рекао је министар и поновио да наставницима који штрајкују плате нису смањене, већи им само није исплаћено за оно што нису радили.

„И сами организатори штрајка кажу да више од 130 часова нису реализовали, зашто би то било плаћено“, упитао је Вербић.

У организацији Синдиката образовања Чачка јуче је у том граду одржан јавни час, којем су присуствовало преко 700 просветних радника из Вршца, Крагујевца, Ниша, Аранђеловца, а за данас је заказан протест испред Прве крагујевачке гимназије, навео је Аџић.

Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника, каже за Данас да ситуација у школама измиче контроли, „јер више нико не може да контролише бес“ и да је образовни систем „дошао до тачке пуцања“.

Министар просвете Срђан Вербић оценио је јуче као „срамну“ одлуку чланова Уније синдиката просветних радника да у оквиру радикализације штрајка не држе припреме деце за малу матуру. Он међутим није одговорио на питање Данаса како ће решити тај проблем већ је навео да се „школска година мора завршити на најбољи могући начин“.

Реплицирајући министру, Јасна Јанковић каже да је срамотно то што се Вербић обраћа просветним радницима преко медија и напомиње да је Унија још у понедељак тражила наставак преговора, али да одговор нису добили. Она је додала да је „срамотна“ изјава министра просвете Срђана Вербића, који је позвао просветне раднике да игноришу председнике синдикалних организација, напомињући да тиме прави раздор међу запосленима и да је министар заборавио да ти синдикални лидери раде у школама.

Ученици шест одељења Техничке школе „Радоје Љубичић“ у Ужицу одбили су јуче да присуствују настави, у знак протеста што део професора држи часове у трајању од 45 минута, а део од 30. Ђаци захтевају да се усклади школско звоно, односно да часови трају 45 или 30 минута.

– Ако часови буду трајали пола сата, желимо да надокнадимо изгубљено после наставе са професорима који нису у штрајку – објаснили су ученици и додали да су о томе разговарали са директором школе, запретивши да неће присуствовати часовима док њиховом захтеву не буде удовољено.

Иван Марић, директор школе, каже да „ученици нису против штрајка просветних радника, већ да траже јединствен став професора о трајању часова“. Он је најавио да ће се о овом проблему разговарати вечерас на седници наставничког већа.

– Ученицима сам рекао да је обавеза школе да обезбеди звоно на 45 минута, али да немам право да професорима наредим да раде 45 или 30 минута, већ да то зависи од професора. Рекао сам им и то да они могу да остану у учионици још 15 минута, уколико професор држи час од 30 минута и да ћу им, ако то буду захтевали, обезбедити професора који ће бити са њима – навео је Марић, додавши да од 78 наставника, 41 држи часове по 45 минута, а да су остали у законском штрајку.

– Ученици који су били код мене рекли су да желе да помире колектив, али један од њих, који је матурант, није дошао на припремну наставу за матуру, иако је професорка, која је у законском штрајку, дошла на тај час – илустровао је стање директор школе, додавши да професори који су у законском штрајку држе допунску наставу, али да се ученици на тим часовима не појављују.

Истакавши да „проблем постоји, јер због часова који трају 30 минута ученици морају да чекају 20 минута почетак наредног часа“, Бранко Николић, председник синдиката у тој школи, каже да је „таква ситуација недопустива“.

– Министарство просвете је наредило да се звони на 45 минута због безбедности деце, али неко би требало да нам објасни како су деца безбеднија ако чекају по 20 минута до следећег часа, уместо да се промени ритам рада и да часови трају 30 минута у континуитету – навео је Николић, истакавши да у одељењима, која су јуче напустила наставу, часове од 45 минута држе по два или три професора, а да остале његове колеге држе часове чије трајање је предвиђено законским минимумом.

– Решење је у разговору са ученицима и у повлачењу наредбе Министарства просвете, јер је она у супротности са интересима ученика и то смо тражили током протеста, који је био организован у уторак испред Школске управе Ужице – подсетио је Николић.

(Danas)