Прочитај ми чланак

ДВЕРИ ПОДРЖАВАЈУ ставове радника Аха Мура Први Мај

0

protest-aha-mura-prvi-maj

Радници с правом протествују и траже обарање УППР поступка, јер нема ни назнака о почетку и организовању производње, нити било какве гаранције да ће овај поступак успети.

Велику добит од продаје Првог Маја из Пирота, некадашњег гиганта у текстилној индустрији, најављивали су 2012. године како функционери локалне власти, тако и ресорни министри у влади, у којој је СНС тада чинила већину. И док смо испред Покрета Двери обавештавали јавност о превари која се спремала, и обесправљеном статусу 1300 радника, дотле је локална власт угуравала страначке кадрове на руководећим позицијама новоформиране фирме Први Мај – Аха Мура. Међутим, после кулминације проблема, чује се да финансијски директор Славиша Свиларов, напушта брод који тоне. А поједина лица полутајним, анонимнин и претећим порукама преко друштвених мрежа покушавају да угасе свако даље организовање обесправљених радника.

Републичка валаст такође пере руке намећући намећући такозвани УППР поступак, чији су услови нејасни, а исход потпуно неизвестан. И док се општинска и републичка власт оптужују за међусобну одговорност, радници већ месецима немају никаква примања, без социјалног су и здравственог осигурања. Ипак и једни и други су оставили раднике на цедилу, те потсећамо на њихову одговорност, јер су заједно учествовали у процесу продаје, а саму кривицу појединаца морају даље испитивати надлежни судови.

Радници с правом протествују и траже обарање УППР поступка, јер нема ни назнака о почетку и организовању производње, нити било какве гаранције да ће овај поступак успети. У супротном прихвате ли поменути поступак, он би се могао отегнути у недоглед, а радници отстати без отпремнина, са потраживањима, које ће тешко и судски моћи да наплате, и поделити судбину других радних колектива попут АТП -а, или Полета. Зато подржавамо радничке протесте, као и свако решење које води у правцу заштите радника, и њихових породица.

(Српски Покрет Двери,  Повереништво Пирот)