Прочитај ми чланак

ЦИПРАС ШУЛЦУ (ЕУ ПАРЛАМЕНТ) ДАО ДОКАЗЕ који Ангелу Меркел могу да пошаљу Међународном суду

0

cipras 38

Приметно је да медији прећуткују вест која је као атомска бомба одјекнула Грчком, а пренели су је тамошњи новинари блиски новој влади Алексиса Ципраса.

Наиме, Алексис Ципрас је током сусрета са Мартином Шулцом, председником Европског парламента, послао неколико порука немачкој канцеларки Ангели Меркел.

Не само да јој је послао поруку, него је у пракси такође пожелео да јој се уручи Промеморија у којој су докази о свим великим преварама великих грчких и немачких индустријалаца и бизнисмена, њиховом пословању, те колико је све то коштало грчку државну благајну, пише грчки лист Triklopodia..

Ципрас оптужује немачку владу да је радила и пословала с великим грчким индустријским олигарсима у „интересу немачких мултинационалних компанија“.

„Господине Шулц, Немачка је моју земљу довела до банкрота и у овој су промеморији сви скандали са свим потребним доказима: Сиеменс, возови, подморнице, грађевинске компаније, утаје пореза и трајни имунитет за све који су чинили те деликте и њихово одобравање.“ Листа Лагарде „(по актуелној лидери ММФ-а) је увек била скривана од пређашњих влада уз сагласност Немачке. И то није“ само ова листа „, рекао је Ципрас.

„Да сте ви, уместо финансирања банака, инсистирали на финансијској контроли индустријалаца и олигарха, уместо што сте бацали новац у смеће, могли сте покренути програм за стварно спасавање Грчке. Није могуће да сте отпуштали 400 чистачица, а некажњене остаљали највеће утајиваче пореза, који су украли на милијарде евра. Није могуће да то не знате, господине Шулц? „, наставио је грчки премијер.

У једном тренутку, Ципрас је рекао Шулцу: „Можемо послати гђу. Меркел пред Међународни кривични суд у Хагу за намерно изазивање осиромашења народа Грчке, те доказати учешће Немачке у пословању немачких с грчким магнатима.“

„Сиромаштво нашу земљуу још од уништења у Другом светском рату, а све време касније нам је Немачка у пракси наметала политичаре и владе“, рекао је Алексис Ципрас.

Председник Европског парламента је остао запањен и без могућности да артикулише било какав сувисао одговор пред толико докумената које су му доставили на увид Ципрас и Никос Папас.

Затим је Мартин Шултц започео разговор са Ципрас прилично агресивним тоном:

„Шта нам кажеш Алекис, да си одлучио бити чврст момак и Грчку избацити из евра?“

„Господине председниче, драги Мартине, ја бих вас подсетио на још увек свеж избор грчког народа, да СИРИЗА и овај избор значе крај штедње у пост-меморандумској Грчкој. Сада морам да спроведемо наш програм, програм СИРИЗА“, одговорио му је новоизабрани грчки премијер .

„Како мислите то учинити? Где ћете пронаћи новац за оне које желите вратити на посао, а које је држава отпустила? Желите да се заустави приватизација, желите повећати плате и пензије …“, одговорио је Шулц.

„Имамо програм за реформу државе и одлучни смо променити стање. Сасећи ћемо у корену клијентелизам и неограничену моћ магната коју су уз помоћ ранијих влада утајивали порез“, рекао је Ципрас и у том тренутку опет подсетио Шулца на  промеморију с доказима против немачких политичара, грчких и немачких олигарха на енглеском језику.

„То је документ који доказује спрегу магната са грчким властима, а документ је припремила група мојих заменика и адвокати СИРИЗА“, рекао је Ципрас.

Током разговора с грецким премијером, Шулц је скренуо тему програм грчког спасавања, међутим Ципрас ни на који начин није хтео чути речи које се односе на претходни меморандум (споразум Тројке и бивше грчке владе о зајмовима, каматама и мерама штедње).

„Меморандум је мртав: Капут !!“, биле су последње речи о које је о тој теми изрекао грчки премијер, а да је то нови став грчке владе видело се и из састанка новог грчког министра финансија, који је представнику ЕУ, Jeroenu Dijsselbloemu, јасно поручио како више неће сурађивали с Тројком и све ће проблеме решавати у преговорима директно са европским лидерима.

Је ли све наведено био разлог овако хитног „неформалног састанка“ троје европских високих политичара и је ли Мартин Шулц немачкој канцеларки Меркел уручио „поклон-пакет“ новог грчког премијера, не може се са сигурношћу тврдити, али изгледа да Европу чекају бурни месеци у којима је све мање места за компромис.

ИЗВОРИ

http://www.triklopodia.gr/atomiki-vomva-sti-sinantisi-tsipra-soults-tha-pame-tin-merkel-sto-diethnes-dikastirio-tis-chagis/

http://www.controinformazione.info/scoppiata-una-bomba-atomica-nellincontro-tra-tsipras-e-martin-shultz-richiesta-di-tsipras-vogliamo-mandare-la-merkel-a-giudizio-presso-il-tribunale-internazionale/

(voxbblog)