Прочитај ми чланак

ЈУЖНА АФРИКА: Драматична петицијa Срба за постављање новог свештеника (Видео)

0

srpska crkva johanesborg590_n

Србин.инфо је 30.12.2014 објавио драматично писмо Срба из Јохенесбурга, у Јужној Африци, упућено Патријарху Српском Иринеју. У писму тамошњи Срби моле Патријарха Српског Г. Иринеја у коме га моле да им пошаље личног изасланике да би им помогао да се у тој православој црквеној општини искорени јавашлук и корупција. Православни Срби из Јоханесбурга су то урадили да би успоставили  изгубљени међусобни мир и братску љубав, чега у ових данима међу њима нема.

Даље незадовољни тренутним стањем у својој црквеној општини јужноафрички Срби су покренули у јануару  петицију којом од Патријарха Српског Г. Иринеја траже да им постави новог свештеника. Редакција Србин.инфо преноси у интегралном облику њихов захтев:

„На основу члана 56. Устава Републике Србије, доле потписани грађани, подносе захтев и

Петицију (види ОВДЕ)

Српској Патријаршији у Београду и Његовој Светости Патријарху Српском Г. Иринеју, за постављање новог свештеника на службу и дужност у ЦШО „Св.Сава“ у Јоханесбургу, који има довољно искуства, добре плодове и резултате свога рада у претходним Црквеним Општинама где је живео и радио и поврх свега добру вољу да донесе у нашу парохију духовност, мир и јединство.

Захтев да се постави свештеник чија вера, труд, пример, залагање за корист Цркве и српске заједнице у Африци и поштење, би служили заједници у обнови саборности, духовности и воље за вером и слогом код људи. Сплетке, неповерење, раздори, сукоби, клевете, неслога, лични материјални интереси, користољубље, немар и остале саблазни које су одлике садашњег свештеника, дефинитивно нису особине које треба да красе нашег духовника и које су потребне духовном вођи наше удаљене и специфичне јужноафричке парохије.

Судски процеси против наше свете Цркве и стављање на листу сумњивих, резултат су краткотрајног (не)рада садашњег свештеника Исајла Марковића на наношењу срамоте нашој СПЦ и разбијању поверења које смо све до сада, као српска заједница, уживали код државних власти наше земље домаћина – Јужноафричке Републике.

Молим вас да се одазовете овом позиву на разум, добру и слободну вољу и на оно што је у овом тренутку преостало као једина нада и сламка спаса. То је враћање поверења и изгубљене части које је наша Црква и српска заједница уживала у Јужној Африци. Вашим потписом допринеће да се то и оствари”, закључује се у петицији Срби из Јужне Африке упућеној Патријарху Српском Г. Иринеју.

ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР
Јоханесбург – Јужна Африка
[email protected]
14 Tana Road, Sunninghill Park, Johannesburg, RSA

(Србин.инфо)