Прочитај ми чланак

УКР – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ 24.01.’15: Рат за Мариупољ; уништена колона проруса (Мапа, видео)

0

За протеклих 24 сата троје цивила је погинуло, шесторо је рањено због ракетирања насељених места и стамбених четврти Доњецке Народне Републике од стране кијевских снага, саопштио је заменик команданта НАродне војске Едуард Басурин.

Он је прецизирао да се ракетирају углавном градови Горловка и Макејевка. Остаје напета ситуација у области насеља Пески и у околини града Авдејевка, где се воде борбе, додао је Басурин.

Борбе на периферији Мариупоља

Становници Мариупоља саопштавају о борбама на периферији града: „На пунктовима око града се воде борбе. Људи беже. Укри су из северног правца дејствовали са ВБР „Град“ по Народној војсци, али су промашили и погодили стамбене делове.“

Саопштава се да су три особе погинуле, неколико стамбених објеката и аутомобила је уништено.

„Рат је дошао до Мариупоља, али ћемо издржати и држати палчеве Народној восјци. Надамо се да ћемо ускоро бити слободни“, говри један мештанин.

Захарченко обећао да ће забранити да се узимају заробљеници

Шеф Доњецке Народне Републике Александар Захарченко обећао је да ће дати наређење да се више не узимају заробљеници. „Нису нам потребне размене“, рекао је лидер ДНР. Према речима Захарченка, он је донео такву одлуку након гранатирања 22. јануара станице јавног превоза у Доњецку.

Према мишљењу Захарченка, одговорност за смрт мирних грађана лежи на Петру Порошенку.

„Смрт тих људи искључиво је на вашој савести, пошто сте ви издали наређење вашм војницима да гађају градове, и сада убијају нашу децу и старце. Ми смо у стању да померимо ваше јединице од наших градова, како би престало гранатирање насељених места у ДНР од стране кијевских снага.”

ukrajina mapa 24 januar

Кликни на мапу

Украјина објавила да ће производити по 120 тенкова годишње

Кијев је – да би уопште могао да ратује – затражио од своје војне индустрије да почне да годишње производи 120 тенкова.

Генерални директор државног „Укроборонпрома”, Роман Романов, признао је да све фабрике у саставу његовог концерна, сада производе пет тенкова годишње. Истовремено је открио да ће током ове године његови потчињени произвести и 50 блиндираних аутомобила.

Током 2016. – додао је – производња оклопне технике биће удвостручена. Романов није ни покушао да објасни: на који начин мисли да све то изведе у земљи чије се финансије и економија распадају.

Грађани Доњецка без воде и новца

Ситуацију у Доњецку за Спутник је прокоментарисао специјални дописник листа Комсомољска правда Дмитриј Стешин, који се налази на лицу места.

– Град је пуст, овде је остала отприлике трећина становника. За последњих недељу дана, када су започела озбиљна ракетирања кијевских снага, бележи се велики одлив аутомобила у Русију и друге регионе Украјине. У Доњецку постоје проблеми са водоснабдевањем, ради се о томе што је артиљерија кијевских снага разорила водовод, при томе они принципијално не пуштају ремонтне бригаде.

Члан партије Новоросија Артјом Ољхин који се такође налази у Доњецку, тврди да су станицу јавног превоза из минобацача гађале диверзантске групе кијевских снага непосредно са територије града. Стање он описује на следећи начин:

– Ако се гледа свакодневни извештај, ДНР се напада у просеку са 30-40 ватрених тачака противника. Како би се унела додатна паника, они нападају град изнутра. Намирница у продавницама још има, мада је асортиман невелик. Али многи једноставно не могу да их купе. Ако погледамо редове за хуманитарну помоћ, све одмах постаје јасно.

ТЕМИРГАЛИЈЕВ: Почело је ослобађање Мариупоља, до Крима још само 280 километара

Бивши потпредседник владе Крима, Рустам Темиргалијев, преко своје странице на Фејсбуку објавио је:

„Почело је ослобађање Мариупоља. Украјинска армија се повлачи“. Овоме је још придодао: „До Крима још 280 километара“.

Ратни извештач високотиражног московског листа „Комсомолска правда“ – Дмитриј Стешин – јавио је са „прве борбене линије“:

„Лева обала Мариупоља гори. Прича се да је „Азов“ (елитни батаљон украјинских националиста и неонациста у којем има и доста странаца) некуда ишчезао. У граду је паника. Већ је опредељен други правац удара“.

Званични сајт градске управе овог великог града на обали Азовског мора потврдио је да је напад у току и наводи податке о најмање 20 погинулих и 83 рањена.

Украјински војни врх је објавио да је највише жртава било на Кијевској пијаци, али је из Доњецка одмах уследио деманти. Армија ДНР тврди да њене снаге око Мариупоља не располажу ариљеријским системима у чијем домету би био тај део полумилионског града.

Истовремено је указано: да је на Кијевску пијацу и тај део центра Мариупоља пуцано из дела града Стари Крим који држе украјинске снаге.

Како је Стешину рекао високи функционер ДНР, Владислав Бриг, офанзива снага Доњецке и Луганске Републике тренутно се развија у три правца:

„Армија ЛНР напада Попаснују у Троицкују. Украјинци – бојећи се опкољавања – напуштају Ђержинск. Опкољавање им, међутим, прети код Дебаљцева. Верујем да ће се кренути и у ослобађање Мариупоља, али не бих да о томе сада говорим. Ако је реч о доњецком фронту, Укри су већ напустили Јасиноватују, за Авдејевку се и даље воде жестоке борбе“.

Упитан – како се држи украјинска армија – Бриг је био кратак и сликовит:

„Сад су почели да говоре о тајном психотроном оружју из Русије. А почетком септембра – када су такође губили – чак су тврдили да смо на доњецки аеродром бацили атомску бомбу!“.

ukrajina mariupoljQ

Становници Мариупоља потврђују да се воде борбе на периферији града

„На пунктовима се воде борбе. Техника напредује, људи беже. Украјници из старог дворца Крим туку по новоруским снагама, али промашују и погађају цивилне објекте. Три су особе су погинуле. Неколико стамбених кућа и аутомобиа је спаљено. Ситуација је застрашујућа. Долазе информације да је битка у пуном замаху. Рат је дошао до Мариупоља, али ми ћемо издржати; и држимо палчеве за победу милиције. Надамо се да ћемо ускоро бити ослобођени „, јављха један становник Мариупоља – ВИДИ ОВДЕ..

Украјински медији такођер потврђују да је битка у току, али за разарања и смрт десет цивила оптужују „сепаратисте и терористе проруске“ – ВИДИ ОВДЕ.

Осим тога, украјински медији, међу којима предњачи УНИАН, извјештавају „како су у близини Мариупоља концентиране јаке снаге Војске Руске Федерације, које су учиниле да се украјински војници нађу у потпуном окружењу у Деблацеву, где се по УКР војсци се туче из свих снаага са вишецевним ракетним бацачима “Град“.

Јутрос је ослобђено и мјесто Красниј Партизан између Доњецка и Горловке, а у Авејевки УКР војска неуспешно покушава да поврати изгубљене позиције. Ослобађање овог места је важно, јер су украјинске снаге с тих положаја непрестано гранатирале четврт Јасиноватјиа у Доњецку  – ВИДИ ОВДЕ.

ukrajina vojska 23d

Борбени ЕфективиУништена колона ВСН (Вооружённые силы Новоросcии)

На фотографијама се виде остаци уништене колоне Војске Новорусије, коју је по свему судећи лоцирала једна од бројних украјинских ИДГ  (извиђачко-диверзантских група) које делују у плиткој позадини ДНР,  а на коју је наведена украјинска артиљерија.

Према за сада непотврђеним изворима, у ракетирању ове колоне погинуо је велики број војника ВСН (30-40 избачених из строја), а готово сва техника је делимично до потпуно уништена.

Уништено је једно возило КрАЗ, затим неколико транспортних камиона са посадом који су вукли топове МТ-12, и транспортер БМП.

Иначе, још само да додам, да су у региону западно од Доњецка (линија Пески-Опитно-Авдевка) све јединице ВСН обуставиле своја офанзивна дејства и прешле у фазу одбране, док се не стабилизује фронт у целини.

Ово је последица веома снажне активност украјинских ИДГ, које су веома активне и по свему судећи далеко боље тактички и технички оспособљеније него раније. Оне су очигледно продукт рада западних специјалистичких структура на терену (командо-инструктори из САД и Пољске). Изузетак је део фронта око путне комуникације која повезује Доњецк и Горловку, где ВСН врши снажан притисак на ВСУ (Вооружённые силы Украине) у циљу одбацивања њихових снага што даље од те комуникације,на север.

Такође, испред предњих делова ВСН су уочена бројна прегруписавања украјинских снага која укључују и појачања из дубине. Тако је у радијусу 20км+ испред линије фронта, у више насеља, регистрована мото-активност најмање 2 БТГ ВСУ са око 800 војника и 20-25 јединица борбене технике. Из дубине украјинске територије су на простор Доњецка допремљена још најмање 2 дивизиона артиљерије и неколико батерија минобацача.

(Агенције, Глас Русије, Факти, voxbblog, Србин.инфо, Борбени Ефективи)

Ако Вам се свидео овај текст
можете нас подржати слањем СМС поруке.