• Почетна
  • ВИДЕО
  • УКРАЈИНА: У рушевинама у Доњецку пронађени НАТО војници; Порошенко прети Русији (Видео)
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: У рушевинама у Доњецку пронађени НАТО војници; Порошенко прети Русији (Видео)

0

U ruševina pronađeno i oružje američke proizvodnje donjeck2-jutjub_f

У рушевинама на аеродрому у Доњецку пронађени су погинули борци у НАТО униформама, као и оружје америчке производње, изјавио је портпарол Министарства одбране Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

„Док смо истраживали зграду аеродрома пронашли смо велику количину оружја америчке производње. Пронашли смо и публикације на језицима европских земаља, као и књиге са верским садржајем“, навео је Басурин.

Он је истакао и да су пронађени погинули борци у НАТО униформама, у рушевинама новог терминала, преноси ТАСС.

„Оно што смо пронашли код њих сугерише да су они били странци који су ратовали као плаћеници“, закључио је Басурин.

Сукоби око аеродрома у Доњецку интензивирани су посљедњих недјеља, што је навело украјинског председника Петра Порошенка да нареди нову мобилизацију.

Број погинулих од почетка сукоба на истоку Украјине прешао је 5.000, изјавио је данас портпарол специјалне мисије ОЕБС-а у Украјини Михаел Бочуркив украјинској радио-станици „Вести“.

Порошенко сазвао хитан састанак да одговори на „руску агресију“

Украјински председник Петро Порошенко сазвао је састанак са безбедносним штабом како би се организовао одговор на руску „агресију“ на истоку Украјине.

Украјински лидер и званичници задужени за питање одбране разговараће о “начинима груписања снага и заустављања агресије” речено је у службеном саопштењу. Украјинска војска објавила је у четвртак ујутру да је “напустила“ кључни положај, аеродром у Доњецку.

У међувремену, борбе у Украјини се заоштравају и враћају на ниво пре примирја склопљеног уговором из Минска, а у неким случајевима су и горе него тада, рекао је у четвртак главни заповедник НАТО-а, амерички генерал Филип Бридлов.

– Стање на фронту није добро. Борбе су се заоштриле и вратиле на ниво пре мировног уговора, а у неким случајевима је и премашују – рекао је на конференцији за штампу у Бриселу након састанка војног одбора Северноатлантског савеза.

Генерал Бридлов је рекао да су проруске побуњеничке снаге на неким подручјима „помериле црту фронта на запад”

Последњих дана сукоб у Украјини се поново распламсава. Барем 41 особа је погинула у последња 24 сата на истоку земље, по подацима које је агенција Франс прес добила од службених извора.

Четвртак је био један од најтежих дана у последњих више од девет месеци сукоба, када су погинуле барем 34 особе, док се украјинска војска пред побуњеницима повлачи из стратешке ваздухопловне луке у Доњецку

Сукоби око аеродрома у Доњецку интензивирани су посљедњих недјеља, што је навело украјинског председника Петра Порошенка да нареди нову мобилизацију.

(Срна, Јутарњи.хр)