Прочитај ми чланак

БУЂЕЊЕ ПАТРИОТИЗМА: Како сабрати родољубе у северној Србији

0

Crkveno-narodni_sabor_u_Karlovcima_1848

Овај проглас треба да буде полазна основа окупљања свих патриотских странака, покрета и појединаца, који ће ангажовати све своје ресурсе и таленте, како би Војводина постала центар буђења новог српског патриотизма на овим просторима.

Свесни катастрофалне политике странака које су на власти у АП Војводини већ 14 година, и које незадрживо разграђују овај део Србије у државотворном, економском, културном, демографском и политичком смислу, сматрамо да је дошло време за обједињавање свих патротских снага, чији ће главни циљ бити смена покрајинске власти у Новом Саду.

Покрајинска Влада и њени водећи политичари, су се протеклих година такмичили међу собом ко ће учинити што више лоших политичких потеза, како би вештачки изазвали привид о угрожености граћана Србије у северној српској покрајини, и на тај начин покушали да дестабилизују ионако тешку политичку и економску ситуацију у Републици Србији. Вођењем такве политике, покрајинска Влада је постала главни фактор који угрожава суверенитет Републике Србије на северу земље и због тога мора да сноси одговорност и пред народом и пред надлежним органима због свога антиуставног деловања.

Омнибус закон, Статут Војводине, који је усвојила Скупштина Србије на предлог покрајинске Владе, чије су многе надлежности потом оспорене пред Уставним Судом Србије, покушај стварања “државе у држави”, покушај стварања новог војвоћанског идентитета, давање права многим националним мањинама на уштрб права српског народа, омаловажавање српског писма-ћирилице, криминалне финансијске радње у покрајинским институцијама… основне су одлике петнаестогодишње антидржавне политике покрајинске Владе.

Иста политика покрајинске и републичке Владе у протеклих две године, која је резултирала апсолутним неповерењем родољубивих бирача да нам они могу донети бољи живот у северној српској покрајини, мора бити промењена стварањем новог родољубивог блока, који ће постати политичка алтернатива и једини избор за све грађане Срема, Баната и Бачке на наредним покрајинским изборима.

Овај проглас треба да буде полазна основа окупљања свих патриотских странака, покрета и појединаца, који ће у наредном периоду ангажовати све своје ресурсе и таленте, како би Војводина постала центар буђења новог српског патриотизма на овим просторима, као и прва победа удружених родољубивих снага.

Народу у Војводини, треба вратити веру у могућност вођења политике у српском интересу, а не у интересу евроунијатске Владе у Бриселу и мултинационалних коорпорација, који владају овом земљом већ петнаест година.

Позивамо Вас да се окупимо око следећих саборних принципа:

СМЕНА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ. Резултати политике покрајинске Владе на челу са Бојаном Пајтићем, Ненадом Чанком и Иштваном Пастором, довели су до изразито негативних резултата у економској и социјалној сфери, као и у свим осталим сегментима живота у покрајини. Афере енормних финансијских размера у покрајинским банкама и фондовима, чији је оснивач била покрајинска власт, довеле су до пљачке државне имовине и имовине грађана Срема, Баната и Бачке. Ове нечасне радње морају постати предмет интересовања судских органа, њихови учесници и налогодавци морају сносити одговорност за та дела, а грађани морају видети да је правда достижна за све политичаре, који у континуитету уништавају наш народ и државу. Ово је више него довољан разлог, да сви функционери покрајинске Владе морају нестати са политичке сцене и отићи у политичку прошлост.

ЕКОНОМСКИ ПАТРИОТИЗАМ. Основни предуслов нове патриотске политике је, да се животни стандард граћана Војводине побољша, и омогући посао за огроман број незапослених људи. Заустављање погубног пута у ЕУ, који је нанео огромну штету војвоћанској привреди, изузетно штетан ССП споразум, као и низ економских процеса који су остваривани против интереса српске привреде морају бити заустављени, а комплетан финансијски потенцијал којим располаже ова држава, мора бити усмерен у развој српске привреде, како би дошло до повећања запослености у производном сектору. Мора се зауставити даља приватизација државних предузећа, као и распродаја привредних и природних ресурса, без којих је немогуће је очекивати бољи економски живот и привредни раст у АП Војводини.

ПРИМАРНИ ЦИЉ МОРА БИТИ УЛАГАЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНИ СЕКТОР. Заустављање противуставне распродаје државног земљишта, ревитализација агро индустријског комплекса, задржавање семенарске индустрије у државном власништву, константна борба против ГМО индустрије, развој задругарства, оживљавање сеоских подручја, улагање у мала и средња предузећа а не у стране компаније, морају постати тачке окупљања и отпора свих незадовољних граћане северне српске покрајине, ако мислимо да ова земља и даље остане наша. Већа давања из буџета за пољопривреду, као и повећање средстава из државних фондова намењених за пољопривредно-прехрамбену област, најбрже и најлакше могу донети просперитет за грађане Војводине и Србије. Пољопривредно-прехрамбени сектор је једина компаративна предност наше привреде, и најбоља шанса за смањење дефицита у трговинској размени са европским и другим земљама у свету. У блиској будућности, морамо осигурати прехрамбену безбедност наших грађана, а вишак производа слати на она тржишта, која нам омогућују да без царина извозимо своје производе.

СОЦИЈАЛНА ПРАВДА ЗА СВЕ ГРАЋАНЕ СРЕМА, БАНАТА И БАЧКЕ. Мора бити оличена у равномерној расподели покрајинских средстава и равномерном развоју свих 45 општина у Војводини. Зашто би грађани Новог Сада били повлашћени у било ком погледу од грађана у мањим местима Војводине? Зато ћемо се залагати за заустављање новосадизације покрајине, јер нам поред једног главног града Београда, не треба нови главни град, и на тај начин ћемо спроводити здраву децентрализацију у покрајини. Крајња мера овакве политике, мора бити укидање економски штетне покрајинске бирократије, и усмеравање средстава у стратегијску политику развоја свих општина у Војводини.

ЈАЧАЊЕ ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА. Морамо радити на јачању осећаја припадности држави Србији код већинског српског народа. Сведоци смо катастрофалне културне политике покрајинске Владе, која у континитету покушава да промени идентитет нашег народа у српској Војводини, кроз многобројне пројекте, који на сву срећу нису дали очекиване резултате. Стварање новог и историјски неутемељеног паневропског или подунавског идентитета на просторима северне Србије сматрамо недопустивим. Богата културна историја српског народа на просторима изнад Саве и Дунава, као и врхунски научни домети које су Срби са ових простора оставили као допринос светској и европској цивилизацији, апсолутно нам дају право да се овде највише улаже у развој српске културе и развој српског образовања. Такође се залажемо да образовни програм у основним и средњим школама у Војводини, буде исти као и програм у свим српским школама (на жалост то сада није случај). То наравно не значи да ће права националних мањина бити угрожена, напротив, штитићемо сваки вид промовисања вредности и културних достигнућа других народа, који не ремете миран суживот са припадницима већинског српског народа.

ОСИГУРАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА СЕВЕРУ СРБИЈЕ. Од укидања редовног служења војног рока, безбедност народа у Војводини је нагло урушена, што се показало кроз многобројне покушаје европских фашистичких организација да угрозе мир и стабилност на северу Бачке. Поучени вишевековним историјским искуством, Република Србија мора учинити све да ојача границу према европским државама, и да све касарне у граничним градовима, врати на коришћење војсци или полицији Републике Србије и стави их у функцију. Такође се оштро противимо противуставној политици представника покрајинских власти, који у протеклом периоду инсистирају на повећаној сарадњи са НАТО пактом, који је нанео огромну штету по животе и привреду грађана Војводине.

Позивамо све национално свесне грађане Срема, Баната и Бачке, да нам се придруже у нашим настојањима, да у Војводини створимо повољнији амбијент за живот свих њених житеља, и да у блиској будућности можемо са поносом да кажемо да су ови простори пример слоге, јединства и просперитета у држави Србији.

Уочи Божића, 2015. године

Иван Костић

Члан Стареинства Покрета Двери