Прочитај ми чланак

САРМА, ЛОСОС И КОЛАЧИ: Овако Срби у Норвешкој прослављају Нову годину и Божић

0
Foto-ilustracija: Foter/Flickr/jchapiewsky, Profimedia, freeimages.com/rafragoso

Foto-ilustracija: Foter/Flickr/jchapiewsky, Profimedia, freeimages.com/rafragoso

– Мени је традиционално српски уз незаобилазну сарму и ситне српске колаче, али ту је норвешки лосос, посебно за оне који посте. Деда Мраз ће обрадовати сву децу – каже Добрила Радуловић, председница Савеза Срба у Норвешкој.

Божић и Нова година су идеална прилика за Србе који живе у Норвешкој да се окупе и прославе у складу са својим обичајима.

На сајту Амбасаде Норвешке у Београду објављено је саопштење у коме је објашњено како се у Савезу српских удружења спремају за дочек Нове године у Бергену. Овај догађај, који Савез приређује сваке године, обећава “добар провод за све”.

– Загревање почиње са децом, која изводе неколико песама и скечева које су научили током године. Затим следи опуштање уз мелодије са Балкана.

“С обзиром на то да имамо неколико професионалних музичара у друштву, ове године су они задужени да буде квалитетна али и разноврсна, из сваког жанра по нешто, наравно са подручја Балкана и обично врло носталгична. Прошле године је касно после поноћи спонтано наступио музички квиз између столова… За такво опуштено весеље је неопходно да се већина људи дуже познаје – каже Добрила Радуловић, председница Савеза.

За оне који су још носталгичнији, обезбеђен је уживо пренос новогодишњег програма из Србије. А они млађи, који не деле баш та сентиментална осећања, могу да се изолују у посебну просторију и слушају своју музику.

– Мени је традиционално српски уз незаобилазну сарму и ситне српске колаче, али ту је норвешки лосос, посебно за оне који посте. Деда Мраз ће обрадовати сву децу. Деца иначе најбоље пролазе јер добијају пакетиће и од Деда Мраза и од норвешког Јулениссен-а – каже Добрила.

Иако већи део хришћанског света слави рођење Исуса 25. децембра, звона Српске православне цркве се оглашавају 7. јануара да обележе почетак тродневног празника. Добрила је веома захвална норвешким послодавцима који им дају слободан дан за Божић по Јулијанском календару, као и за славу.

Божић се према српској традицији слави у кругу породице. Трећа недеља пред божићне празнике је посвећена деци, друга мајкама и прва очевима. На овај дан чланови породице добијају поклоне, који долазе у виду тзв. откупнине.

6. јануара се породица окупља за столом и вечера се обично базира на риби, пасуљу, кромпиру и сушеном или свежем воц́у. Врхунац прославе је свакако божићни ручак 7. јануара. Тада чланови породице ломе посебну погачу, тзв. чесницу са новчиц́ем унутра. Онај ко извуче новчић је срећник коме следује лепа наредна година.

(Телеграф.рс)