Прочитај ми чланак

Назире се распад „Југе“: Цибона и Задар бирају домаће првенство пре АБА лиге

0

ABA

Од када је стигло званично писмо ФИБА на адресу Радована Лорбека, председника АБА лиге у коме се тражи обелодањивање начина пословања и веће учешће националних Савеза и клубова, дошло је до „потреса“ у клубовима учесницима регионалног такмичења. Како јавља „Слободна Далмација“, Цибона и Задар су од Хрватског кошаркашког савеза тражили да од следеће сезоне играју домаћу А1 лигу од самог почетка, а не од другог дела, као што је то био случај претходних година. Стога се може рећи да се регион „загрева“ за потенцијални распад АБА лиге.

Кошаркашки савез Хрватске је позитивно одговорио на молбе „вукова“ и Задрана, али главни услов је да пристане и трећи тамошњи представник у регионалном такмичењу, екипа Цедевите.

„Истина је да смо заједно са Задром послали допис Хрватском кошаркашком савезу у коме тражимо да од следеће сезоне играмо А1 лигу од почетка (од јесени). Савез нам је одговорио да би таква могућност реална само ако би и трећи представник у АБА лиги, Цедевита, на то пристала“, рекао је за Слободну Далмацију председник Цибоне Александар Петровић и навео да је то добро како за лигу, тако и за клубове.

„С обзиром на то да не играмо Европу, желимо две утакмице недељно. Имамо квалитетне играче и штета је играти само једну утакмицу у седам дана. Цела лига би профитирала, а желимо да буде што јача и да се игра у Сињу, Сплиту и осталим градовима“, рекао је бивши играч и тренер „вукова“.

Са друге стране, директор Задра Бранко Скроче навео је да би овакав систем био добар за клубове, али да амбиције у регионалном такмичењу остају исте.

„Идеја је кренула, видећемо шта ће се даље дешавати и какав ће бити одговор Цедевите. Процењено је да је овај потез логичан јер би се на тај начин лакше улазило у завршницу, а лига би била свакако јача. Знам само да нећемо бити ничији таоци“, рекао је Скроче најавивши сличну ствар коју је „Блиц“ сазнао од нашег савеза, а то је да ће домаћа лига у Србији бити приоритет. Изгледа да постаје приоритет и код комшија.

Средином овог месеца, као што смо навели, дошли смо до сазнања да ће се наш кошаркашки Савез борити за своје интересе и интересе клубова које представља, али да, бар за сада, ниједан српски клуб неће иступити из регионалног такмичења.

Приоритет ће бити домаћа лига, која би се играла у досадашњим терминима АБА лиге. У њој би учествовали клубови са Јадрана плус актуелни из Прве лиге Србије, а регионална лига би се играла у мају и јуну.

У АБА лиги тренутно се такмиче четири српске екипе – Црвена звезда, Партизан, Мега Лекс и Металац, док су три представника из Хрватске – Цедевита, Цибона и Задар.

Лига постоји од 2001. године, а тренутно се такмиче тимови из осам земаља. Рекордер по броју освојених титула држи Партизан са шест пехара.

(Блиц)