• Почетна
  • СВЕТ
  • АВГАНИСТАН: Тиха окупација – америчка војска се ипак не повлачи
Прочитај ми чланак

АВГАНИСТАН: Тиха окупација – америчка војска се ипак не повлачи

0

americki vojnici avganistan ti_6563_6442

За недељу дана почиње тзв. „повлачење“ америчких снага из Авганистана, али преко 10,000 војника остаје у земљи – Обама: „Захваљујући нашој изузетној војсци, Авганистан има шансу да поново се изгради“.

Амерички председник Барак Обама у четвртак, 25.12, је посетио америчке војнике у бази на Хавајима те притом најавио скорашње повлачење из Авганистана. Подсетимо, америчке снаге требале би се повући из Авганистана до 2015/01/01., Но, повлачење ће ипак бити само делимично јер је нова авганистанска власт са САД-ом потписала „безбедносни пакт“ којиме се одобрава останак одређеног броја војника.

Информације говоре како ће у првим месецима нове 2015. у Авганистану и даље бити преко 10,000 америчких војника. Подсетимо, бивши авганистански председник Хамид Карзаи жестоко се противио останку америчких трупа истичући како то неће да допринесе нити миру нити безбедности земље. Но, нови председник, Ашраф Гани, без проблема је пристао на америчке услове те је потписан пакт који САД-у допушта задржавање више хиљада трупа у Авганистану.

Реч је о врло контроверзном документу, наиме, не само да се америчка војска, очигледно, не повлачи из Авганистана, већ ће бити и слободни од било каквих правних прогона. Другим речима, сваки почињени злочин према авганистанским цивилима проћи ће без процесуирања одговорних.

Председник Гани тиме је већ у почетку свог мандата јасно дао до знања да претерано не вреднује суверенитет сопствене земље и да ће да влада слично као и његов претходник. Да, тачно је да се Карзаи „побунио“ против америчке „окупације“, али то је учинио тек на крају свог мандата из очито популистичких циљева јер рачуна на свој даљи политички ангажман. Амерички Рат у Авганистану, најдужи амерички рат у новијој историји, тешко се може описати као америчка „победа“, но Обама чак иу незавидној ситуацији има прилагођене изјаве, па је тако јуче поручио:

„Због изузетне службе мушкараца и жена у америчким оружаним снагама, Авганистан данас има шансу да поновно изградисвоју земљу“.

Какве су стварне шансе Авганистана за било какву изградњу функционалне земље, тек ће се видети, но имајући у виду како је знатан део територије и даље под контролом исламиста, будућност не изгледа блистава.

Подсетимо, САД су извели инвазију на Авганистан након терористичког напада на САД 11. септембра 2001. С власти је у Кабулу срушена талибанска власт, а знатан део земље је окупиран од стране америчке војске.

Као аргумент за инвазију истиче се наводно блискост талибанских власти с Ал-Кедом. Но, већина нападача на САД били су саудијски држављани, као и сам наводни шеф терористичке операције – Осама бин Ладен. Многи истичу како је инвазија на Авганистан изведена из посве других, геостратешких, разлога.

Од потпуног повлачења америчке војске из Авганистана ипак неће бити ништа и питање је планира ли се САД икада више повући из Авганистана или ће „окупација ниског интензитета“ постати перманентна појава.

Sojgu

РФ се спрема за најгоре после изласка коалиције из Авганистана

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у уторак позвао Таџикистан и Киргистан да буду спремни за најгоре уочи изласка војске међународне коалиције из Авганистана.

„У условима изласка међународних коалиционих снага из Авганистана наше оружане снаге ће бити спремне за било коју варијанту развоја догађаја, па и за најнегативнију“, упозорио је Шојгу на састанку са министром одбране Таџикистана Шерали Мирзом. МО РФ, према речима Шојгуа, сматра да је неопходно поосветити основну пажњу повећању могућност Оружаних снага Таџикистана и Киргистана, као и руских ваздушних база у тим земљама – 201. базе у Таџикистану и 999. у Киргистану.

Зато се сваке године одржавају заједничке војне вежбе, а Русија подржава и програм модернизације армија ових земаља. Осим тога, у војним академијама Русије се обучавају кадрови локалних Оружаних снага (сада у Русији пролази обуку 493 таџикистанска и 320 киргистанских војника).

Такође се испоручује савремено оружје. „Сматрам да ће повећане борбене могућности омогућити да се створи поуздани одбрамбени потенцијал, способан да се супротстави изазовима и претњама по безбедност наше земље“, закључио је Шојгу.

Према споразуму НАТО-Авганистан потписаном у децембру који је одобрио СБ УН Запад оставља своје консултанте. Нова мисија алијансе ће почети са радом 1. јануара 2015. године и имаће око 12 хиљада војника који ће обучавати авганистанске снаге безбедности.

(Адванце, Глас Русије)