Прочитај ми чланак

Кирби: Морали смо да пошаљемо војску 90-тих, да би створили ово што данас видите!

0

kirbi-vucic

Београд — Амбасадор САД Мајкл Кирби каже да Србија и САД могу заједно да раде на циљевима који су обострано прихватљиви и корисни иако, можда, људи у то не верују.

Кирби је рекао да Србија и САД могу заједно да раде, јер за обе стране је, према његовим речима, корисно да српска привреда напредује, да Србија доприноси светском миру и стабилности, одржава посебне односе са Истоком и Западом и председава ОЕБС-у наредне године.

„Можда људи у то не верују пошто смо морали да пошаљемо војску овде, у регион, деведесетих година, које су биле прилично контроверзне, али заиста смо желели да створимо ситуацију какву данас све више и више видимо“, рекао је он и додао:

„Ја бих волео да видим ваш успех. За годину дана ћу отићи, а Србија ће и даље бити овде. Волео бих да се у неком тренутку вратим у земљу која је чланица ЕУ и која напредује.“

Он је изразио наду да ће Србија у првој половини наредне године отворити преговарачка поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, слободу и безбедност.

„Али то значи да у пракси морате да имате владавину права, што значи да судови доносе сопствене одлуке, а да би то функционисало, морате имати правнике на обема странама“, рекао је Кирби и додао да ће се 2015. и у том смислу показати како ствари функционишу, у оквиру постојећих економских ограничења.

Он је приметио да су неке процедуре, попут изрицања казне због прекорачења брзине, транспарентније и једноставније и за полицију и за прекршиоца.

Осврнувши се на ситуацију у области правосуђа, амерички дипломата је приметио да штрајк адвоката ограничава функционисање правосудног система.

Подсетивши да су, уз консултације са ЕУ, усвојени медијски закони, Кирби је рекао да ће се и у тој области видети како они функционишу у пракси.

„Наредно питање је, наравно, да ли можете да створите економски одрживе медије“, рекао је он.

Амбасадор САД је изјавио и да ће се 2015. године видети како реформе и усвојени закони функционишу у пракси.

 

„2015. показаће како реформе функционишу у пракси“

БЕОГРАД – Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да ће се 2015. године видети како реформе и усвојени закони функционишу у пракси, а као главно питање за Србију навео је низак привредни раст.

„Усвојено је много закона и (Влада Србије) улаже озбиљне напоре да, у теорији, доведе у ред економску ситуацију. Имамо прилику да у 2015. години то видимо и у пракси”, рекао је Кирби у интервјуу Танјугу.

Као пример реформе која функционише у пракси, он је навео Закон о планирању и изградњи и подсетио да је потписана прва грађевинска дозвола, издата после процедуре која је трајала свега пет дана.

Осврнувши се на ситуацију у области правосуђа, амерички дипломата је приметио да штрајк адвоката ограничава функционисање правосудног система.

(Танјуг)