Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ПОТВРДИЛА : Војска што ближе Русији и оружје Украјини

0

pentagon

Пентагон је потврдио нагомилавање војске дуж руске границе како би се обезбедили дугорочни „мир и стабилност“ у региону, известили су руски медији.

Москва је претходно оптужила НАТО за значајно повећање ваздухопловне активности и обавештајних летова у зони границе, пренела је Раша тудеј.

Представник Пентагона рекао је за РИА Новости да је војно присуство Алијансе повећано, али да се све операције спроводе крајње транспарентно.

Садашњи напори Европске команде америчких оружаних снага у складу су са операцијом „Атлантска решеност“ и демонстрирају америчку „посвећеност заједничкој безбедности НАТО, дугороочном миру и стабилности у региону, посебно у светлу руске „умешаности у Украјини“, рекао је званичник Пентагона.

Америчка операција „Атлантска решеност“ подразумева настојања САД да подрже своје НАТО савезнике и партнере у Европи, што значи стално присуство копнених снага у Пољској и у региону Балтика, као и одржавање поморских вежби у Црном мору.

Генерал пуковник Михаил Мизинцев, шеф Контролног центра за националну одбрану, изјавио је, претходно, за агенцију Блумберг, да присуство НАТО у Источној Европи почиње да представља забринутост за Москву.

Генерал је указао да су се летови НАТО дуплирали на око 3.000 ове године.

Мизинцев је рекао да су страни авиони, у периоду 2013-2014, летели „опасно близу“ руских авиона у најмање 55 случајева, на раздаљини мањој од 100 метара.

Руске мисије су „ризичне, колико се и летови авиона НАТО близу руске границе могу сматрати ризичним“, казао је Мизинцев.

Обама за санкције Русији и оружје Украјини

Председник САД Барак Обама потписаће закон којим се уводе додатне санкције Русији, а он се овлашћује да пошаље војну помоћ Украјини.

Barack Obama

Портпарол Беле куће Џош Ернест истакао је да је Обама и даље уздржан у вези с тим документом, али верује како му он омогућава и флексибилност која му је потребна.

Обамин потпис се очекује ове недеље, чиме би закон ступио на снагу.

Тиме би био нарочито погођен руски војни и енергетски сектор, јер се омогућује увођење санкција великим руским компанијама, међу којима је и Гаспром и Рособоронекспорт.

Новим законом амерички председник се овлашћује да Украјини пошаље помоћ у виду убојитог и неубојитог оружја, укључујући и антитенковско наоружање и муницију.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да има „веома озбиљне разлоге“ да верује да су санкције Запада покушај да се спроведе промена режима у Москви.

Он је критиковао амерички Конгрес, који је у суботу једногласно одобрио нове економске санкције Русији и испоруку оружја Кијеву.

„Конгрес је посебна група људи: више од 80 одсто њих никад није напустило САД. Они живе у свом свету, тако да нисам изненађен овом русофобијом“, рекао је Лавров.

(Танјуг)