Прочитај ми чланак

АРАПИ У СРБИЈИ уводе исламску банку?

0

arapska banka abu-dabi

Банкарски систем је велика превара, изјавио је председник Томислав Николић током посете Уједињеним Арапским Емиратима.

Управо из те земље најављен је долазак нове банке на српско тржиште, због чега смо проверавали да ли ће долазак арапског капитала понудити и другачији приступ корисницима банкарских услуга у Србији.

Са најављеним арапским инвеститорима у Србију долази и Мирабанка, део међународне Royal групе. Прва банка из Уједињених Арапских Емирата и прва гринфилд банкарска инвестиција у Србији од 2008. Мирабанка за рад још чека на дозволу централне банке.

 

Арапско банкарство

Где престаје логика класичног, наступа логика исламског банкарства.
Камата се не зарачунава унапред.
И док се исламско банкарство и исламски маркетинг изучава све више и на подипломским студијма на Оксворду, а Лондон постаје центар исламског банкарства где се већ обрће две хиљаде милијарди зелених новчаница неки принципи исламског банкарства налазе упорише и у нашем Закону о удруженом раду.
Пре 40 година тадашње организције удруженог рада тада су делиле ризик али и добит са банкама.

 

“Предлог бизнис плана и пословне политике нове банке којима је, између осталог, предвиђено да фокус буде на инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата који су према њиховим речима најавили инвестиције у вредности од преко 5 милијарди америчких долара у наредном периоду. А осим тога као циљне групе корпоративних клијената навели су велике корпоративне клијенте, лица из јавног сектора али и мала и средња предузећа”, каже Ана Трифуновић, саветница Сектора за контролу банака НБС.

Мирабанка би у трећој години пословања своје услуге требало да понуди и становништву али по свему судећи неће направити револуцију на домаћем банкарском тржишту. Према документима које су предали народној банци, не помиње се могућност увођења праксе тзв исламског, бескаматног банкарства које је грађанима БИХ доступно још од пре две године.

Босна банк Интернатионал прва је банка у Европи која је грађанима и привреди понудила финансијску подршку по моделу исламског банкарства. Кеш кредита нема, већ само заједничких улагања.

“Желите да купите кућу. Ми ту кућу купујемо заједно са вама у партнерству и онај део наше куће који смо купили вам изнајмљујемо и након одређеног броја година ми пренесемо власништво над некретнином,на вас по истој номиналној цени по којој смо је купили, без увећања”, каже Амер Буквић, директор Босна Банк Интернатионал.

Исламска традиција забрањује камату али и гомилање богатства, због чега су банке које послују по овом принципу шире руке у кредитирању привреде чак и у времену економске кризе.

“Када уђете у пројекат, када уђете у фирму ви нисте само ставили паре и ставите прст у ухо и немате ништа са тим. Ви сте партнер. Преузимате и добру и лошу страну”, каже Буквић и додаје:

Значи није наша једина улога да ми рецимо Енергоинвесту дамо финансирање за неки посао. Наша улога је и да нађемо посао Енергоинвесту. Ако сте ви произвођач ових оловака ми покушавамо наћи тржиште за ове оловке. Не само да вам дамо финансирање него идемо корак даље”

Банка која би евентуално желела да у Србији, уместо каматарења да примени принцип партнерства са клијентима морала би да прилагоди своје производе домаћим законима који као и у Босни не познају такав однос банке и грађана.

(Б92)