Прочитај ми чланак

Вербић: Нема начина да се било ко изузме од смањења плата

0

PRVA SEDNICA NOVOIZABRANE VLADE SRBIJE

НОВИ САД – Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је да је неопходно пронаћи трајно решење проблема зарада у просвети и нагласио да нема начина да се просветари, ни и било ко други, изузму од најављеног смањења плата.

„Буџет који се сад усваја је толики колики је и без обзира на то да ли се то неком свиђа или не, новца нема више и нема начина да се било ко изузме од смањења плата”, рекао је Вербић у интервјуу новосадском „Дневнику”.

Одговарајући на питање о томе да ли ипак постоји неки модел према којем би могло да буде испуњен тај део захтева просветара који већ две недеље штрајкују, министар је оценио да није добро „било које привремено решење, којим би се на неки начин, увођењем бонуса, варао систем”.

Нагласивши да се мора тражити трајно решење проблема плата у просвети, Вербић је објаснио да је у том погледу неопходно утврдити „колика би требало да буде плата наставника и онда, корак по корак, ићи ка томе”.

Он је напоменуо да „можда сад није прави моменат за увођење платних разреда, али ми други немамо” и додао да „ако знамо да су нам ти платни разреди циљ и ако до тог циља не можемо у једном кораку, ипак можемо корак по корак. И тада ће се знати који посао колико вреди и којем платном разреду припада”.

Поводом Предлога измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, на који је радној групи стигло око 150 примедби, министар Вербић је рекао да ће се у ресорном министарству фокусирати на „пет или деесет приоритетних ствари, чија ће промена поправити постојећи закон”.

Тим примедбама се бави радна група и кад она заврши посао знаће се у ком правцу ће ићи те измене, казао је Вербић и напоменуо да је већ сад извесно то да ће бити омогућено укрупњавање норме наставницима који су сад ангажовани с делом норме.

Просветни систем којим руководи министар Вербић је назвао „предузећем са 140.000 запослених, 3.000 послодаваца и седам милиона акционара, у којем сви очекују перфектно пословање, али и да се о свему питају”.

(Танјуг)