• Почетна
  • СВЕТ
  • Американци позивају на стварање „нових генерација нуклеарног оружја“
Прочитај ми чланак

Американци позивају на стварање „нових генерација нуклеарног оружја“

0

americke rakete

После двадесет година од када су САД почеле да смањују нуклеарни потенцијал, неколико војних експерата, научника и лидера Конгреса позивају на стварање нове генерације хидрогенских бомби, пише The Los Angeles Times.

Амерички експерти су саопштили да је средњи узраст нуклеарних бојевих глава у државној резерви 27 година, што изазива велику забринутост стручњака, који се залажу за разраду нових врста нуклеарног оружја.

„Ми се морамо ослободити од постојећих бојевих глава и направити нове, које се морају тестирати“, изјавио је Џон Хемри, директор Центра за стратешка и међународна истраживања и бивши заменик министра одбране САД.

Према његовим речима, САД сада поседују огромну количину старог оружја и опреме, коју морају чувати због опасности од његове непоузданости.

Покушаји да се продужи експлоатација застареле машине, чији је рок трајања давно истекао, је исто што и ходање по танком леду, сматра председник Комитета за оружане снаге Представничког дома САД, републиканац Мак Торнбери.

„А, да не говоримо о томе да ми трошимо све више новца на то да их одржимо у радном стању“, додао је он.

Неколико научника сматра да су САД исувише сигурни у своју снагу нуклеарног застрашивања, у условима када нуклеарно оружје „рђа на путу ка разоружању“.

„Ми морамо почети од нуле. Од старог наоружања нам је остало толико обогаћеног урана и плутонијума да можемо искористити те залихе за стварање нове генерације наоружања“, рекао је Дон Хик, руководилац Стратешке одбрамбене иницијативе за време Роналда Регана.

Лабораторије САД треба да пројектују, конструишу и изграде прототип оружја, укључујући и нуклеарно оружје мање снаге, које у будућности може затребати за уништавање система везе противника и циљева под земљом, сматра Џон Фостер-јуниор, бивши директор Ливерморске националне лабораторије „Е. Лоренс“.

„После две деценије доктрина нуклеарног застрашивања се може налазити у горем стњу, од оног у које би ми желели да верујемо. Ми морамо показати искуство наших војних лабораторија и стратешких снага“, рекао је он.

САД су лидер по броју обављених нуклеарних проба (1.032). Русија је извршила 715 проба, а Кина 45.

(Глас Русије)