Прочитај ми чланак

БЕС ТРЕСЕ АМЕРИЧКЕ ГРАДОВЕ: Хапшења, протести и нереди широм земље (Видео)

0

USA-MISSOURI-SHOOTING1

Полиција је ухапсила 15 особа на новим протестима у Фергусону, организованим због одлуке пороте да не подигне оптужницу против полицајца који је убио младића.

Демонстранти су јуче приморали надлежне да затворе тржни центар у Сент Луису на два сата, захтевајући бојкот велике куповине после националног празника Дана захвалности и правду за Мајкла Брауна.

Демонстранти су певали измењене верзије Божићних песама које критикују расизам, а мирни протести су прерасли у нереде, па је полиција морала да интервенише, преноси „Раша тудеј“.

Око 150 демонстраната се окупило испред тржног центра Честерфилд у Фергусону и узвикивало пароле: „Ухапсите Дарена Вилсона!“ (Дарен Вилсон је полицајац који је упуцао Мајкла Брауна).

Радње у тржном центру су убрзо затворене, а купци су се разишли.

У понедељак је објављено да бели полицајац Дарен Вилсон који је убио ненаоружаног афроамеричког тинејџера. неће бити оптужен, што је изазвало демонстрације, паљевине и пуцњаву у Фергусону и када је изгледало да протести јењавају демонстранти су јуче поново изашли на улице Фергусона где углавном живе Афроамериканци.
 
Друга група активиста се окупила у Сент Луису, у крају Тауер Гроув Саут где су делили брошуре са измењеним текстовима традиционалних Божићних песама.

‘Живот је пакао’, ‘Опет је расистичко доба године’, ‘Слаба нада за правду’, ‘Они маштају о белом Божићу’, само су неке од парола које су се ориле Сент Луисом.

Да подсетимо, након што је порота саопштила своју одлуку и Дарен Вилсон проглашен невиним за убиство Мајкла Брауна, Сједињеним Државама се проширио талас незадовољства због овакве пресуде, а осим мирних протеста, у више градова је дошло и до ескалације насиља и инцидената.

„Полиција у Фергусону је упозорила демонстранте да оду са улица. Неки демонстранти су игнорисали упозорења и приведени су“, написала је на Твитеру полиција округа Сент Луис.

„Потвђено: 15 ухапшених у Фергусону. Једном од њих прети оптужба за напад на полицајца. Остали демонтрансти су мирни“, написала је полиција у другом твиту, преносе агенције.

У оближњем тржном центру у Сент Луису велики број демонстраната, међу којима је било и мале деце, викали су „Нема правде, нема мира“ и „Прекините куповину и придружите се покрету“.

Око 200 људи је лежало на земљи четири и по минута симболично приказујући више од четири сата колико је 18-годишњи Мајкл Браун лежао на земљи након што га је Вилсон убио 9. августа.

Купци и продавци су изгледали збуњено, неки од њих су снимали или сликали протест, а неки тапшали и викали у знак подршке.

Док су демонстранти били у тржном центру полиција и запослени у продавницама су наложили затварање због јавне безбедности.

Демонстранти су прогласили да је њихова акција успела.

Протести су јуче одржани и у другим градовима, а највећи су били у Чикагу, Њујорку, Сијетлу и северној Калифорнији, где су се демонстранти ланцима везали за возове.

У Њујорку је одржана нова акција протеста због убиства афроамеричког дечака у Фергусону. Стотине окупљених је покушало да спречи празничну параду поводом Дана захвалности. Полиција је привела седморо људи.

У Манчестеру, предграђу Сент Луиса, полиција (састављена претежно од белаца) је упозорила двеста (углавном црних) демонстраната да морају да се повуку бар 50 стопа (око 15 м) од уласка у робну кућу Волмарт, а потом их је фронталним напредовањем потиснула до оближњег паркинга. Демонстранти су скандирали „без правде, без мира, без расистичке полиције“ (што се на енглеском језику римује).

„Желимо да заиста саопштимо свету да ово више није пословање као обично“, истакао је Ченџераи Кумањика, ванредни професор на Универзитету Клемсон.

Откад је у понедељак увече саопштено како полицајац Дарен Вилсон, који је у августу убио 18-годишњег Мајкла Брауна, неће бити процесуиран, дошло је до протеста широм САД.

У Фергусону, предграђу Сент Луиса у којем се убиство догодило, након саопштавања одлуке пороте запаљено је више зграда и аутомобила, а на десетине демонстраната је ухапшено.

USA-MISSOURI-SHOOTING-PROTESTS

Фергусонски преображај колта

Четрнаест тинејџера погинуло је од руку америчких полицајаца после трагедије у Фергусону. Посебно гласно је одјекнуо један од ових случајева: стражари реда у Кливленду су убили 12-годшњег Тамира Рајса, који је у рукама држао пиштољ-играчку. Амерички медији истичу да су недавни немири у преграђу Сент-Луиса провоцирали раст продаје оружја – оне су скочиле скоро 10 пута.

Ситуација је немирна не само у истом том Фергусону, већ и око њега. С времена на време чује се пуцњава, местимично се окупљају стихијски митинзи, без обзира на то што протесте гуше. Позив Барака Обаме на мир мало на кога је деловао:

„Очигледно да ће пресуда изазвати немире не само у Фергусону, већ у читавој Америци. Зато желим да подсетим да смо ми земља која је пре свега изграђена на владавини закона. И морамо да се сложимо да је велика порота имала право да донесе такву одлуку. А они који ће ипак заћи на протесте, нека то чине мирно. Да, у нашем друштву и даље постоје проблеми, али они се не решавјау путем разбијања излога и паљења аутомобила.”

Управо у владавину закона посумњали су Американци после пресуде о којој говори Обама: порота је ослободила белог полицајца који је убио тамнопутог тинејџера. Па и проблема је заиста још много. Многи од њих су постали очигледни управо у време тих протеста. Као прво, полиција има право да пуца у било кога збе суђења и истраге, чак ако живот њених представника ништа не угрожава. И данас Американци, плашећи се да ће их убити, купују оружје. А то само повећава могућност да дође до трагичног исхода. Ипак, грађани САД нису спремни да одустану од свог права на куповину и ношење оружја, сматра главни уредник листа Геополитика Леонид Савин:

„САД имају прилично либерална правила за куповину оружја. Сам државни сисем је тако изграђен да су ова права и слободе грађана законодавно потврђени: сваки грађанин може да искористи ово право. И, наравно, криминалци користе ту могућност у криминалне сврхе. Било је случајева када су ученици доносили оружје, пуцали у своје другове из разреда. И то је својеврсна дилема – као и са другим проблемима, у сектору здравства. Људи не могу да схвате шта им је важније: слобода и могућност да употребе то право или државна контрола.”

Према подацима издања Гардијан, прошле године у САД од ватреног оружја је погинуло преко 12 хиљада људи – то је отприлике по 30 особа дневно. Много је случајева када су неког убијала деца – јер тамо од малих ногу уче да рукују оружјем. Постоји чак званични сајт Моја прва пушка, где може да се остави наруџбина. Прошле године су га затварали пошто је петогодишњи дечак убио своју двогодишњу сестру. Али сада продају дечијих пушки опте ништа не омета.

Купци оружја не треба у свим државама да пролазе проверу у органима реда. А у сезони распродаје, посебно уочи црног петка, не пролазе сви проверу ни у осталим државама. Тако да проблем није толико у томе што оружје у принципу постоји, већ у томе што нико то не прати. Али главни проблем није чак у доступности оружја, не у култу који се ствара у масовној култури, већ упротивречностима унутар америчког друштва.

Откако су у Фергусону убили Мајкла Брауна, полиција је убила још 14 тинејџера. Шесторо до њих било је црне боје коже. Према подацима Блумберга, у САД продаје личног оружја расту сваки пут после масовних убистава, пошто људи желе да се осигурају од злочинаца. У сваком случају, тако они мисле.

(Танјуг, Бета, Ројтерс, Глас Русије)