Прочитај ми чланак

Вулин: Повећане уплате у ПИО фонд због веће запослености

0

aleksandar-vulin

БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да су крајем августа 2014. уплате у пензијски фонд биле за 7,25 одсто веће него у исто време прошле године, што је „доказ повећања запослености“.

Он је новинарима рекао да су уплате у Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) крајем августа ове године износиле 213 милијарди динара, што је, као је истакао, „знатно више“, него 31. августа прошле године када су биле 199 милијарди динара.

Према речима Вулина, првенствени разлог за повећање количине уплата доприноса у ПИО фонд у овој години је повећање запослености.

„То свакако није довољно. Још увек имамо огроман рад на црно, стравично неуплаћивање доприноса које уништава и овај фонд и уништава све социјалне фондове ове државе“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како је навео, у појединим срединама се дешава да се повећава пријављени број радника, али да се смањује вредност уплата за доприносе, јер послодавци део зарада исплаћују на руке.

Ту се, како је прецизирао Вулин, дешава да се „плате номинално смање, односно да послодавци пријаве нижу плату, а остатак исплаћује у готовини и на тај начин смањују уплате“.

У Србији тренутно има око 1.720.000 пензионера.

(Бета)