Прочитај ми чланак

ММФ ТРАЖИ Србија да отпусти 95.000 људи до 2017.

0

530345_0203_lb

Међународни монетарни фонд инсистира на томе да Влада Србије крене у масовну поделу отказа у јавном сектору.

ММФ уочи предстојећих разговора са Владом у Београду предлаже да у наредне три године буде отпуштено око 95.000 људи.

Наиме, мисија Фонда сагласна је са планом Владе који им је током недавне посете Вашингтону изнео министар финансија Душан Вујовић. Према тој рачуници, Србија би 2017. требало да заврши са минусом државне касе до 2,5 одсто бруто домаћег производа уместо садашњих скоро осам одсто.

Али, како сазнајемо, у ММФ-у верују да је то могуће учинити само ако се направи озбиљан план штедње на свим нивоима. Између осталог, идеја Фонда је да се број запослених у јавном сектору у наредној години умањи за 25.000 људи, а у 2016. и 2017. да се трошкови за плате свих оних који живе на буџету умањују за један одсто БДП-а годишње. Тачније, да се број људи на буџету у свакој од ових година умањује за по 35.000.

Рачуна се да ће због пооштрених услова за пензионисање до Нове године чак 3,9 одсто запослених у јавном сектору отићи у пензију. Како је и даље на снази забрана новог запошљавања у јавном сектору, на њихова места неће долазити нови људи.

Ипак, једном броју данас запослених мораће да се да отказ. За њих ће бити припремљен социјални програм или програм преквалификације који би им омогућио лакше запошљавање у приватном сектору. Одлазак у пензију око два одсто укупно запослених у јавном сектору очекује се и у 2016. и 2017. години.

Горан Радосављевић, некадашњи државни секретар у Министарству финансија, слаже се да су овакве мере неопходне.

– Постоје чиновници који имају и по неколико извора доходака. Уз редовну плату, ту су и накнаде за учешће у разним комисијама, радним телима, управним одборима. Био сам шокиран када сам сазнао да је, рецимо, једна начелница имала чак шест извора прихода, а сви су били везани за њен основни посао и, наравно, за буџет – каже Радосављевић.

Професор Економског факултета Милојко Арсић не верује да је могуће отпустити више од 50.000 људи. Према подацима којима јавност барата, каже он, у јавном сектору је запослено око 550.000 људи.

– Мислим да ће 2015. и 2016. вероватно доћи до смањивања броја запослених највише за десет до 15 одсто. Важно је одвојити потребу за штедњом од вишка запослених. Држава мора да има на сваких 100 грађана одређен број лекара, учитеља, полицајаца… Максимум који је могуће отпустити, а задржати све функције државе, јесте до 50.000 – наводи Арсић. 

У игри и 160.000 отказа

Бивши министар Лазар Крстић је у образложењу своје оставке навео да Влада није прихватила да једна од мера штедње буде и хитно отпуштање 160.000 људи из јавног сектора. Ипак, о овој бројци говори и актуелни министар Душан Вујовић, с тим што он велики вишак запослених види у локалним јавним и комуналним предузећима. И сам премијер Вучић је говорио о вишку запослених у јавном сектору, истичући да је циљ да они који су вишак у јавном сектору нађу своје место у приватном сектору. 

(Блиц)