Прочитај ми чланак

Риза Халими: Положај Албанаца у Србији се драстично погоршава

0

Riza-Halimi_303927

Београд — Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими оценио је данас да се положај албанске националне мањине у Србији драстично погоршава.

Он је упитао надлежне докле се стигло са процесуирањем нападача на пекаре и посластичарнице у власништву Албанаца.

У делу седнице Скупштине Србије за посланичка питања, Халими је оценио да је на накарадан начин дошло до драстичног смањивања права Албанаца и као пример навео укидање суда у Прешеву и умањење за 30 одсто средстава за Национални албански савет.

„Желим да питам Владу Србије шта је до сада предузето да се спречи даље оштећивање имовине и угрожавање живота Албанаца и шта је учињено у процесуирању оних који су одговорни за инциденте“, упитао је Халими. 

Док је он постављао питање у скупштинској сали је било бучно, пошто су посланици међу собом гласно причали, на шта је реаговао посланик Нове демократске странке (НДС) Јанко Веселиновић који је истакао да су колеге посланици Халимија могле бар да саслушају. 

Посланик НДС упитао је колико је коштало одржавање Војне параде и да ли ће учесницима те манифестације бити исплаћене дневнице. 

Веселиновића је интересовало и да ли је Скупштина добила решење Агенције за борбу против корупције о предлогу за разрешење министра правде Николе Селаковића и да ли је заказана седница на којој би се расправљало о његовом разрешењу. 

„Зашто премијер дозвољава нарушавање угледа независних институција, упитао је Веселиновић, на шта је од председнице парламента Маје Гојковић добио одговор да решење Агенције за борбу против корупције није дошло у Скупштину. 

Посланица Демократске странке Александра Јерков затражила је од министра просвете Срђана Вербића да каже шта ће да уради поводом штрајка просветних радника и да ли ће контактирати оне који су „надлежни“ у Влади Србије да разговарају са просветним радницима, уколико после данашњег састанка саопшти да он није надлежан за њихове захтеве. 

Она је истакла да просветни радници не траже повећања плата, већ желе да укажу на чињеницу да нису све плате у јавном сектору исте и да смањење плата не може да буде линеарно, јер би плате спремачица и возача у Влади Србије биле веће од професора у школама. 

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић питао је председника Војвођанске владе Бојана Пајтића колико је запослених у органима Војводине и по којим критеријумима су они запошљавани. 

Он је казао да је у Покрајинском фонду за капитална улагања запослено 40 особа и упитао Пајтића због чега „свесно“ не наводи да је још 66 ангажовано у органима управе Фонда који остварују примања „на терет грађана Војводине“.

(Бeta)