Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА ВЕСТИ: Након тајног договора са Москвом либијско племе Зинтан незаустављиво

0

Ретко ко је очекивао да ће либијско племе Зинтан, које се пре пар месеци повукло из престонице и фокусирало на свој регион на западу Либије, убрзо заратити са непријатељским племенима у Гаријану и Завији. Новим окршајима претходио је договор са Москвом, према коме је племе Зинтан ослободило 24 заробљеника пореклом из источне Европе.

Недуго након ослобађања затвореника, племе Зинтана постало је готово незаустављиво. Ушли су у велике обрачуне са снагама мисратских бандита у региону Нафуса, у коме је већинско берберско становништво, и успели да успоставе контролу над градом Кикла. Снаге Мисраћана познате под именом “Либијска зора” побегле су не само из тог града, већ и из читаве суседне Азизије. Војне јединице Зинтана опколиле су потом округ Гаријан, једну од већих савезничких база “Либијске зоре”.

Жестоки окршаји воде се већ неколико дана око Гаријана. Према зинтанском војном извору, борбе су концентрисане између градова Гаријан и Гвалиш. Извештаји из гаријанских болница говоре о великим губицима на страни снага “Либијске зоре”, непријатеља Зинтана. Само у једном дану погинуло је 40-ак бораца, а 70 је рањено иако је Мисрата послала помоћ.

Гаријан је упутио позив и берберским градовима Џаду и Налут да притекну у помоћ, али берберско племе званично није ништа одобрило. Бербери су одувек пружали подршку побуњеницима и Мисрати, али никада активну војну помоћ.

Према незваничним информацијама племе Зинтана поседује нову опрему и наоружање. Племена која су била уз Гадафија сада су већим делом уз Зинтан, пре свега због заједничког циља ослобађања земље од исламиста и бруталних Мисраћана.

Tripolitanija1

Велика офанзива Хафтара у Бенгазију против исламиста

У среду је почела велика офанзива снага “Операције Понос”, коју предводи Калифа Хафтар, ваздушним нападима који су гађали позиције исламиста из групе Ансар ал Шарија у Бенгазију. Дуго су исламисти претили Бенгазију, сукобљавали се са локалним становништвом и нападали базу Хафтарове војске. Подршку ваздушним нападима на исламисте дао је и тенковски 204. батаљон захваљујући коме је уништена једна зграда, база исламиста.

У другим деловима града, локално наоружано становништво нападало је исламисте. Вођа Ансар ал Шарије Al Zahawi рањен је, док је његова кућа бомбардована. Један исламиста је убијен из освете, јер је усмртио жену и њеног 17-огодишњег сина претходног дана, а локали, за чије власнике се сумња да подржавају Ансар ал Шарију, су гранатирани.

Вођа офанзиве Хафтар, иначе амерички плаћеник који је пар пута издао и продао Либију, као разлог успеха офанзиве навео је обавештајне податке који су скупљани све до сада и боље наоружање своје војске. Они очекују сада напад исламиста, те је становништво неких делова града евакуисано и повећана је контрола камиона због покушаја самоубилачких напада.

У подељеној Завији напета ситуација

Након што је једна моћна бригада Абу Обеида ал-Зави ухапсила вођу друге локалне групе и шест чланова његове породице, под оптужбом да подржавају “Операцију Понос” у Бенгазију, дошло је до међусобних сукоба ових банди. Присталице заробљеног Al Borawi-ja затвориле су главни пут, а потом тешким наоружањем бранили покушаје отварање пута.

libija 8_n

                       Блокирана Завија

У Себхи примирје племена Гадафија и Awlad Suleimani

После већих окршаја крајем септембра између племена Гадафи и Awlad Suleimani, потписано је примирје. Чланови племена Гадафија успели су да поврате контролу над Ал Маншијом и Хаз ал Градом, док је Awlad Suleimani-jу остала управна зграда.

Племена Гадафи и Awlad Suleimani били су велики савезници до рата 2011. године. Тада су похлепни побуњеници из Awlad Suleimani-ја окренули леђа племену Гадафија, конфискујући куће и пљачкајући сву имовину Гадафијеваца.

 (Libyaherald за Србин.инфо превела Маја Орлић)