Прочитај ми чланак

Амфилохије: Геј параде су „параде смрти“

0

mitropolit-amfilohije-ilarion-alfejev-1328585176-102649

ПОДГОРИЦА – На Балкану је тренутно на сцени неоотоманизам, што се јасно може видети у односима међу муслиманима у Црној Гори, преко БиХ, Косова, Санџака, Македоније и дела Бугарске, рекао је архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, пренели су црногорски медији.

Он међусобне оптужбе санџачког муфтије Муамера Зукорлића и реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата Фејзића, о отварању верских школа у Рожајама, види као односе у муслиманском свету уопште.

„То се види и у савременој политици, нарочито Турске. Имате председника Турске (Реџепа Тајипа Ердогана) који када дође на Косово у Призрен, јавно изјави да је Косово Турска, а са друге стране, исто тако за њега навијају наши муслимани. Знате, Отоманска империја није била мала држава, већ и те како моћна, господарила је судбинама Европе и Азије“, рекао је митрополит, након што је у манастиру Режевићи отворио међународну конференцију у част 200 година од изградње храма Свете Тројице.

Зато се, додао је, има утисак да се иза тога што се сад дешава у ствари догађа нека врста ренесансе.

„Надамо се да до те и такве обнове, неће и не може доћи. Имате појаве фанатичних кругова у исламу, терористичких, такозвана `Муслиманска браћа` и `Исламска држава`. То што је највише подржавају и иду и гину за њу са Косова, БиХ… су знамења о којим треба добро размислити, ако желимо да будућност буде мудрија и паметнија и човека достојнија од наше прошлости“, оценио је митрополит Амфилохије.

Према његовом мишљењу, на различите начине томе приступа Зукорлић у Санџаку, који има своју концепцију, а Фејзић своју.

Митрополит црногорско-приморски додао је да има добре и коректне односе са Фејзићем и да је изгладио неспоразуме након свог говора на Бјеласици, који је био повод да га поглавар Исламске заједнице у Црној Гори нападне у медијима.

Поглавар Исламске заједнице Црне Горе Рифат Фејзић најавио је да ће позвати државу да ту верску заједницу заштити од муфтије Муамера Зукорлића кога је оптужио да својим „фашистичким деловањем“ покушава да унесе немир у Црну Гору и подели тамошње муслимане.

Повод за овако оштро реаговање реиса Фејзића је то што је Зукорлићев мешихат у Рожајама отворило школу Курана и што, како тврди, неко из друге државе са „фашистичким размишљањем“ хоће да прикаже да је Рожајцима пречи Нови Пазар него Рожаје.

Говорећи о геј паради, митрополит је рекао да порука Цркве не може бити другачија по том питању, те да такве манифестације у себи носе насиље.

„Оно што можда није до сада казано – параде такве врсте, дубље гледано и посматрано, су параде смрти. Иза тога се скрива управо самоубилачки порив. Како се појављује и у времену у којем се појављује, парада има и нечега још сложенијег. Начином на који се наступа, скрива се жеђ за влашћу, за владањем. Она носи у себи, иако се то на први поглед не види, насиље. Као рецимо, какве су биле војне параде у време комунизма“, казао је митрополит.

(Танјуг)