Прочитај ми чланак

Додик: Без Јужног тока неће проћи ни временска прогноза у парламенту БиХ

0

dodik putin 09

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да у Парламентарној скупштини БиХ неће бити прихваћена ни временска прогноза док не буде подржан пројекат Јужни ток.

Додик је истакао да ће прва тачка дневног реда у новом сазиву Парламентарне скупштине БиХ бити сагласност за гасовод Јужни ток.

„Наш услов није никаква претња. Мислим да је обрнуто. Нама се прети тиме што се не желе подржати наши развојни пројекти. Поставља се реално питање којег ће нам врага БиХ, ако нам се спречавају овакви животни развојни планови“, рекао је Додик за Вечерњи лист, издање за БиХ, преноси РТРС.

Говорећи о односима са Русијом, председник Републике Српске је нагласио да је званичан став Руске Федерације подршка Дејтонском споразуму и то искључиво онако како у њему пише, а не како се чита. Према његовим речима, то значи Дејтонски споразум и територијална целовитост БиХ са два ентитета и три конститутивна народа. Такође је истакао да руска страна инсистира на томе да нема уплитања међународне заједнице, што се, међутим, очекује с неке друге стране.

Говорећи о односима у Федерацији БиХ, Додик је нагласио да је, без жеље за уплитањем у федералне односе, уверен како би стварање територијалне јединице за Хрвате допринело стабилизацији прилика у БиХ – сви би били на своме и тражили неку заједничку политику.

Председник РС је нагласио и да се, без учешћа бошњачких политичара, не може решити проблем исламског екстремизма.

„Свакоме је јасно да група Исламска држава има огроман утицај не само на муслимане овде него широм света. Постоји 350 људи одавде који активно учествују у рату. У БиХ је евидентирано више од 3.000 потенцијалних терориста. Али, о њима се не говори“, напоменуо је Додик, и додао, да они, када се врате, неће у БиХ отварати нова радна места, него представљају безбедносну претњу.

 

Трећи ентитет би стабилизовао прилике у Босни и Херцеговини

Бањалука – Председник РС Милорад Додик каже да је уверен да би стварање хрватског ентитета донело стабилизацију прилика у БиХ.

Председник РС Милорад Додик каже да не жели да се меша у односе у другом ентитету, Федерацији БиХ, али и да је уверен да би стварање територијалне јединице за Хрвате допринело стабилизацији прилика у БиХ, „јер сви би били на своме и тражили неку заједничку политику“.

„БиХ са мајоризацијом једног народа од стране другог није могућа“, истакао је Додик, додајући и да Републици Српској не треба прича о трећем ентитету да би се заштитила.

Председник Српске такође је оценио да се, без учешћа бошњачких политичара, не може решити питање исламског екстремизма.

„Свакоме је јасно да група Исламска држава има огроман утицај, не само на муслимане овде, него широм света. Постоји 350 људи из БиХ који активно учествују у рату. У БиХ је евидентирано више од 3.000 потенцијалних терориста. Али, о њима се не говори“, казао је Додик за Вечерњи лист,издање за БиХ.

Он је упозорио да, када се ти људи врате са ратишта, неће отварати нова радна места, него представљати безбедносну претњу.

Додик је рекао и да ће после избора прва тачка дневног реда у новом сазиву Парламентарне скупштине БиХ бити сагласност за гасовод Јужни ток.

„У Парламентарној скупштини БиХ неће бити прихваћена ни временска прогноза док не буде подржан пројекат Јужни ток. Наш услов није никаква претња. Мислим да је обрнуто, нама се прети тиме што се не желе подржати наши развојни пројекти. Поставља се реално питање шта ће нам БиХ, ако нам спречавају овакве животне, развојне планове“, образложио је.

Говорећи о односима са Русијом, где је недавно био у посети, председник Српске је нагласио да је званичан став Руске Федерације подршка Дејтонском споразуму и то искључиво „онако како у њему пише, а не како се чита“, као и противљење уплитању међународне заједнице односима у БиХ.

(Танјуг)