Прочитај ми чланак

Каталонија у замци Косова и Метохије

0

artur-mas

Ко то помаже властима у Каталонији да упорно иду зацртаним путем отцепљења од Шпаније, иако по важећем уставу не постоји никаква сила или институција која може да поништи принцип територијалног суверенитета државе? На ово питање многи шпански аналитичари и политичари већ су дали одговор. Парламент Каталоније и председник владе Артур Мас позивају се на косовски преседан и иду ка одвајању по истом том сценарију, уз једну битну разлику: за сада нема отворене међународне подршке каталонским сепаратистима, иако се кабинет Артура Маса својски труди да је обезбеди.

Напетост је у Шпанији додатно нарасла у прошлу суботу када је Артур Мас у Барселони потписао декрет о расписивању референдума о независности за 9. новембар. У недељу се по хитном поступку састао Државни савет Шпаније, а затим је јуче уследила ванредна седница Владе Шпаније на којој је уложена формална жалба Уставном суду и од њега затражено да планирано изјашњавање прогласи нелегалним. Суд ће свакако донети одлуку да је парцијално изјашњавање о питањима која се тичу судбине читаве државе неуставно. Од тог тренутка декрет о расписивању референдума и само изјашњавање су ништавни. Односно, како покушавају да објасне шпански аналитичари, „референдум у Каталонији неће бити дозвољен”.

Мадрид одбија свако поређење са шкотским референдумом (18. септембра) јер је он одржан две године после чврстог договора између Лондона и Единбурга, када су прецизирани сви детаљи о том догађају. Барселона се позива баш на референдум у Шкотској и тражи да се на исти начин испоштује демократска воља грађана Каталоније. Единбургу се пред шкотски референдум није нимало допадало то што Барселона покушава да се угура у њихов воз. Шкоти су такође истицали разлику на коју упозорава и Мадрид.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која не признаје независност Косова. Више пута у протеклој години „Политици” је потврђено из Министарства спољних послова у Мадриду да Шпанија, без обзира на притиске, нема намеру да призна независност Косова. То би једино могло да се деси уколико би Београд признао независност своје јужне покрајине. Јасно је и због чега овакав став Мадрида подржавају и највећа опозициона Социјалистичка странка и садашња владајућа Популарна партија. Уколико би Мадрид признао независност Косова, по истом принципу морао би да одобри и раздвајање Каталоније. Баскија помно прати шта се дешава у Барселони и не крије да ће, у случају да се референдум одобри овој северноисточној аутономној регији, и они кренути истим путем.

Јучерашњи „Паис” цитира устав и каже да Влада Шпаније може да предузме све неопходне мере како би аутономну заједницу која делује против општих интереса државе натерала да поштује шпанске законе. Устав не прецизира да ли се том приликом може употребити и оружана сила или да ли Мадрид има право да суспендује аутономију. Поједини медији су пре отприлике годину дана, када се кампања за заказивање референдума о каталонској независности тек захуктавала, помињали могућност да у Каталонију уђу оружане трупе Шпаније како би спречиле кршење устава.

Има назнака да се у Барселони нагомилава оружје. Мадридски „Мундо” објавио је у септембру ексклузивну вест да се група специјалаца из аутономне каталонске полиције Мосос де ескадра, повезана са најрадикалнијим сепаратистичким елементима, обучава за герилско ратовање. Према сазнањима овог листа, за каталонске специјалце купљене су модерне аутоматске пушке произведене у Чешкој, коришћене у ратовима у Авганистану, Либији и Кипру. Двојица Британаца који их обучавају да рукују овим аутоматима боравили су на Косову у оквиру британских специјалних снага. Цела група такође је повезана са кључним људима из баскијске сепаратистичке организације ЕТА.

Како власт у Барселони по угледу на Приштину покушава да надмудри Мадрид и да постигне свој циљ? На ово питање одговара аналитичка колумна у „Мунду”.

Стратегија Барселоне је да формира устројство и почне да функционише као де факто држава. Покушава такође да изјашњавање претвори у свечани патриотски чин. При томе се чак не прецизира ни колико људи би морало да изађе на ово изјашњавање, ни колики је кворум.

А ако све ово не успе, Скупштина Каталоније могла би да прогласи независност, а да претходно за 9. новембар закаже ванредне изборе на којима би партије које подржавају независност добиле већину гласова.

(Политика)