Прочитај ми чланак

Случај „Немац“: Ослобођена двојица

0

zeleni-venac

Виши суд у Београду укинуо је притвор Милошу Линду (19) и Илији В. (19) који су ухапшени након инцидента са немачким држављанином Денисом Хонигом (27).

У притвору је остао Стефан Вукичевић (22), који је ударио Хонинга, након чега је овај пао и задобио тешке телесне повреде.

Портпарол Вишег суда у Београду Душица Ристић рекла је да је на предлог тужиоца судија за претходни поступак младићима укинуо притвор јер више не стоје разлози због којих им је притвор био одређен.

Инцидент који се десио поред киоска за пљескавице забележен је камером видео надзора, а Милош и Илија нису учествовали у инциденту.

Медији преносе да је Вукичевић на саслушању код заменика тужиоца признао да је ударио Немца, али је рекао и да Милош и Илија, који су са њим приведени прошле недеље нису учествовали у нападу.

Иначе, Хониг је пре четитри дана специјалним авионом транспортован из Београда у Немачку. Претходно га је у Ургентном центру, где је оперисан по пријему, саслушао заменик тужиоца.

Вучићевић и његови другари су првобитно били осумњичени за кривична дела изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости и тешка телесна повреда, али у даљем току поступка ће се видети ко ћ еи за које дело одговарати.

Поводом поменутих кривичних дела, сходно Законику о кривичном поступку спроводе се истражне радње, а не класична истрага. Према Кривичном законику, за кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости запрећена казна од једне до осам година затвора.

За кривично дело наношење тешке телесне повреде законом је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година, а уколико наступи трајно оштећење здравља казна може да буде до осам година затвора.

У тужилаштву напомињу да ће квалификација дела зависити од налаза вештака о врсти и тежини задобијених повреда код оштећеног. Хониг је досао у Београд ради учешћа на конференцији о правима ЛГБТ популације.

(Танјуг)