• Почетна
  • СВЕТ
  • Либија: Злочини Мисратских милиција не престају
Прочитај ми чланак

Либија: Злочини Мисратских милиција не престају

0

eksplozija

Либијска Скупштина, која заседа у Тобруку, одбила је предлог Премијера Тхиннија да конструише Владу, коју је он правио две недеље. Њима се не свиђа што би Влада имала 16 чланова, нити то што су кључна Министарства дата поново бившим Министрима.

Захтева се да се број министарства редукује на 10, и да се поставе нови људи за министре, а ако Тхинни не одговори њиховим захтевима прети му смена. Ова власт нема готово никакав утицај на догађаје у Либији. У августу ове године, Тхиннијева Влада протерана је у Тобрук, а и даље на заседања Скупштине долази једва стотинак посланика, јер је превише ризично путовати стално на исток земље.

ranjeni

Убијање и линчовање војника и гранатирање домова цивила Варшфане од стране мисратских Циониста

Ову недељу обележили су сукоби племена Варшфане и племена Мисрате и Завије. Мисрата је гранатирала део Триполија у коме се налазе цивили Варшфане и у тим нападима убијено је 40 цивила, док је 70 рањено. Рањеници су пребачени у болницу Захру, која је постала нова мета пацова из Мисрате. Војни извор из Варшфане потврдио је да болница има тешкоћа да помогне рањенима због недостатка медицинских залиха као резултат опсаде тог дела Триполија. Мисрата је наставила да гранатира чак и током ноћи, а онда су поново непознати авиони надлетели Триполи и прецизно погађали сва стратешка места мисратских бандита, што је ослабило притисак на Варшфану.

Племе Варшфана одговорило је на ове нападе киднаповањем Абу Обеиде, кључног пацова из Завије. Абу Обеида је ухваћен током борби у Триполију, а два његова команданта су убијена. Заменик команданта Варшфане потврдио је да је Абу Обеида у болници Захри у критичном стању, да је изгубио једну руку и да има повреде главе. Према другим гласинама, Абу Обеида је већ убијен. Овај велики пацов био је умешан у отмицу некадашњег Премијера Али Зеидана (овај Премијер је био марионета Немачке и Америке), а када је ухапшен Ал Каида је киднаповала петорицу Египћана и издејствовала његово пуштање на слободу уценом.

libija

Запаљена рафинерија у Завији

Варшфана је напала и сам град Завију, у коме је због борби оштећена и затворена највећа рафинерија и нафтно поље у Либији, које је дневно давало 120.000 барела. Непознато је када ће се обновити рафинерија, што је велики удар на економију ове земље.

У ваздушним нападима уништено је и складиште наоружања у региону Гаријан, који је један од центара либијских побуњеника. У Бенгазију се настављају сукоби између исламиста и војних јединица Калифе Хафтара, али без значајних резултата за било коју страну.

(Србин.инфо)