Прочитај ми чланак

ДСС СЕ ЦЕПА: Оснива се нова странка – Српска народна партија

0

kostunica popovic samardzic0

Један број функционера Демократске странке Србије, на челу са доскорашњим потпредседницима Ненадом Поповићем и Миланом Стаматовићем, одлучио је да напусти ДСС и формира нову политичку странку која ће се звати Српска народна партија, сазнаје Данас.

Разлог због чега су се они одлучили на овај корак је, према речима нашег извора, то што после одласка Војислава Коштунице, „кога су обојица поштовали“, нису хтели да учествују у поделама у ДСС.

Раслојавање

Након неуспеха на овогодишњим изборима и неуласка ДСС поново у парламент, одласком двојице потпредседника наставља се даље раслојавање ове странке.
После оставке Војислава Коштунице на место председника ДСС, странком руководи Александар Поповић, који је недавно писмом обавестио страначке органе да ће ту функцију обављати само до избора новог лидера.

У оснивачком одбору СНП, осим Поповића и Стаматовића, налазиће се и бројне нестраначке личности. Извор нашег листа близак некадашњем руководству ДСС наводи да је намера „народњака“ да на политичкој сцени Србије заузму позицију десног центра.

 

„То ће бити национална партија која ће се на унутрашњем плану залагати за интересе домаће привреде и произвођача, док ће њена спољна политика бити заснована на равноправној сарадњи са свим нашим партнерима“, објашњава извор Данаса.

Подсетимо, због лоших изборних резултата на изборима 16. марта ове године, потпредседник ДСС Ненад Поповић поднео је оставку на ту функцију, али је, како је тада било саопштено, остао у Економском савету странке. Поповић је крајем марта у изјави достављеној медијима навео да такав чин осећа као моралну потребу и обавезу након лоших резултата странке.

„Увек сам заговарао принцип да највиши функционери треба да преузму и највећу одговорност, зато они који ме познају и раде са мном неће бити изненађени овом одлуком“, навео је Поповић, који је у претходном сазиву био потпредседник Скупштине Србије.

Један од оснивача Српске народне партије Милан Стаматовић већ десет година је председник општине Чајетина, а од 2007. године до сада је био и на челу локалног одбора у тој општини. Он је уједно и члан Главног одбора и Председништва ДСС.

(Данас.рс, Фото: Мирослав Драгојевић)