Прочитај ми чланак

Реакције: Рушење Београда у наше име

0

Ових дана је био актуелан почетак радова на пројекту „Београд на води“. На нашим страницама смо пратили дешавања у медијима и то ће мо и даље радити. У наставку вам преносимо нека од реаговања наших читалаца.

Ево најзад освете подобних и послушних кадрова без личног интегритета. Не познају струку,естетику,историју архитектонско наслеђе.Ово је заиста ругање струци и гомили архитеката који још увек ћуте све надајући се да ће добити посао око израде пројеката. Објекат куле из првобитно понућеног решења је промењен. Објекти су спуштени на једну панонску равницу. Где је ту Карађорђева улица и оно брдо ,макар у 3Д моделу мора да се појави у позадини. Вероватно тржни центар илити шопинг мол је пружио своје пипке преко Саве. Колика је висна овог пешачког моста од куле до друге обале. Сава је пловна река којом пролазе бродови трговачки можда ће и туристички или само јахте. Да ли ће се преградити Сава па ћемо моћи само јахтама да пловимо?

Овде су, што уопште није чудно, потпуно затајили тзв. заштитари културног наслеђа.

Завод за заштиту споменика културе и архитектонског наслеђа већ деценијама глуми икебану у систему и ништа не ради како треба. Зато су нам све атрактивне улице каква је и Карађорђева право ругло јер то није ничије.Овај град треба волети и свим снагама се борити за сваки динар да се улепша.

Инжењерска комора ћути.Тамо се гомила инжењера увлачи Шумарцу ,који успут није архитекта ,да би добили неки послић.
Актуелни предсдник коморе је електроинжењер. Јако стручан али није позван да коментарише архитектуру. У арапском свету и на том вољеном западу ништа се не ради без архитекте. Е сад шта ради секција ахитеката и њени представници у инжењерској комори.Да ли су и они гомила послушника или су силом ућуткани.Главни архитекта је клинац од 35 година . Из ове су државе протерани и изванредни архитекти .Они који су остали нису питани ни за шта баве се инвеститорском архитектуром или их нико ништа не пита.

И тако се Београд наружује,наружује ,у бескрај без икакве одговорности.
А шта ради министар културе?

Није ли архитектонско наслеђе и проблем министарства културе.

Нико не препознаје проблем у гомили приучених напаљених менаџера.

1,Мислим да Београду није потребан ‘Београд на води“,јер тврдим да је Србији потребно много мање Београда,а мало више Србије.
2,Што се тиче нагађања и прогноза шта локално становништво може себи да приушти,то сматрам за веома дискутабилну ствар,јер нисте по класи поделили локално становништво које броји близу 2 милиона.Било како било само онај који има подебљи новчаник имаће и пословни простор,гаражу и стан.

3.Већ сам рекао да ће станове и пословне просторе куповати буржуји са Дедиња и њима слични.Добро,нисам их одмах поменуо али ето сад их помињем,значи они и њима слични!

4.Добро,наше компаније ће радити и изградити ваш пројекат али не наш пројекат,јер ће те ви да оберете мед,а ми ћемо да вам хранимо пчеле.Просто и једноставно.

5.Сву ће те Србију набити у Београд и све ће се преселити у Београд и доживећемо колапс због тога,јер се Београд гради и ради,а Србија пропада.

6.’Када је реч о хотелима,тржном центру и пословном простору,ми бисмо хтели да буду у нашем поседу“.Са овим питањем,тврдим да је свака даља анализа овог разговора завршена.

У Шпанији у једном дивном граду Билбау требало је да се почне са зидањем џамије. Тај дивни свет који живи тамо лукаво се досетио и на месту градилишта будуће џамије је бацио свињски леш. Десило се шта? Мује су одустале од зидања јер је земљиште оскрнављено а починиоци нису могли да буду кажњени!!! Дивна замисао и врло примењива у овом случају. Ако онај фалус који желе да нам инсталирају у сред Београда није симбол џамије нека граде, ако јесте они ће одустати ако и ми бацимо неко свињче. Мало кошта а много доноси, мислите о томе :)

„Beograd na vodi“ bi bilo lepo da Srbija nije pod vodom. U Srbiji još nisu oslobođeni mostovski stubovi od stabala i drugog nanosa, što prouzrokuje njihovo slabljenje, samim tim i opasnost za prekid saobraćajnih veza! Da li je u planu čišćenje rečnih tokova i jezera, koja opet predstavljaju opasnost za saobraćaj i poplave? Vi, što po Beogradu gradite mostove, metroe, „Beograd na vodi“ … imajte u vidu da Beograd može živeti dok je Srbija živa. Ovakav odnos prema Srbiji neminovno vodi i propašću Beograda. Dobri studenti moraju znati da bez jake osnove nema ni dobre nadgradnje!

Ono šta nisu nemci uspeli da unište za dva svetska rata i ono što je preživelo 4 bombardovanja oni će srušiti i to u naše ime. Bivše vlasti su barem toliko imale obraza da neruše naše vrednosti. Ovde nisu problem beskućnici, opet spinuju javnost da brinemo o problemima ya koje nama brige. Zbrinuće oni te ljude to je za njih sića. Ali šta će biti sa svim onim velelepnim zgradama i istorijskim spomenicima arhitekture onog vremena. A da ne pričamo o socijalnom problemu koji dolazi kasnije kada budu nagrnuli toliki da se zaposle pošto neko mora i da popuni sav taj novi prostor. Iseliće sela i ostale gradove da bi prebukirali i onako prepuni beograd. I tako jednim potezom ubiješ privredu i društvo a da nemoraš ta mrdneš iz beograda. Jednostavno sve dovedeš u taj beograd. Ali naravno prvo počistiš teren :)

 

ИЗВОРИ:

Мухамед Алабар: Само ви сумњајте, али ја ћу саградити “Београд на води

Дилетантизам као урбанизам – Београд на води

У сновима и на јави: Београд на води завршен, готова макета

РУШЕ И НЕ ПИТАЈУ: А где ћемо ми кад дође БГ на води?