Прочитај ми чланак

Нова хајка на косовске Србе

0

Уколико се настави хајка на Србе, легално изабрани посланици, градоначелници, председници општинских скупштина и одборници могли би да напусте све институције на територији Косова у које су изабрани у оквиру примене договора постигнутих у Бриселу, поручено је на јучерашњем скупу у Зубином Потоку. Са митинга под слоганом „Сви смо исти – ко је од нас следећи?“ затражено је и да се „одмах и безусловно“ омогући свим окривљеним Србима да се бране са слободе.

dragan-jablanovicЗастрашивању никад краја: Драган Јаблановић

Скуп којем су се одазвали политички представници Срба и јужно и северно од Ибра, одржан је након покушаја косовске полиције да уручи позиве за саслушање председнику општине Зубин Поток Стевану Вуловићу и бившем председнику те општине Славиши Ристићу. Вуловићу се приписује организовање бекства Слободана Соврлића из полицијске станице у Зубином Потоку. Он за „Вести“ тврди да је у тим сатима био на састанку са шефом канцеларије ЕУ.

Без енергије и жара

Председница СО Северна Митровица Ксенија Божовић тражи одбрану са слободе за лидера СДП-а Оливера Ивановића и остале притворене Србе.

– Међународну заједницу подсећамо да мора да буде статусно неутрална, а не у служби власти из Приштине – рекла је Божовићева. Иначе, на митингу је било мало грађана. Марко Јакшић, један од лидера Срба са КиМ, каже да је „танак одзив јер народ више нема ни енергије, ни жара“.

– Циљ најављених хапшења је застрашивање грађана севера Косова – поручио је на скупу градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић, док је директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић истакао да је на Косову „на снази хрватски модел“.

– Ако наставе са незаконитим хапшењима и новим притисцима на српски народ, сви легално изабрани представници Срба у свим органима КиМ размотриће могућност подношења колективних оставки на свим нивоима и наставак борбе за опстанак мирним средствима – оценио је Јаблановић.

Др Ивановић је истакао да је основни мотив покушаја хапшења Славише Ристића, Стевана Вуловића да се „наше институције покажу као криминогене, геноцидне“.

Ако се не уваже захтеви Срба, последња мера је, како је најављено, грађанска непослушност и разматрање сарадње са Еулекс полицијом и тужилаштвом на северу Косова.

Одговоран и Београд

Заменик председника ДСС-а Александар Поповић захтева да се Влада Србије изјасни о покушају косовске полиције да уручи позиве за саслушање Вуловићу и Ристићу.

– Еулекс је о овом случају обавестио Владу Србије, тако да је она за ово подједнако одговорна, као и власт на Косову и Европска унија – сматра Поповић.

Стеван Вуловић у изјави за „Вести“ каже да иза позива Еулекса на саслушање стоји жеља да ућуткају његове критике, али и самовоља једног тужиоца.

– Уосталом, док се то због чега ме зову дешавало, био сам у Митровици на састанку са Еулексовим представницима за безбедност, а затим на састанку са шефом канцеларије ЕУ у Приштини Самјуелом Жбогаром (коме су присуствовали и заменица амбасадорке САД, шефица административне канцеларије Адријана Хоџић и још неколико људи), на којем смо решавали питање статута. Испада на крају, ако сте Срби можете бити поштени, али бићете оптужени само зато што сте Срби. Не би ме изненадило да ме оптуже да сам направио Боко Харем у Нигерији, или да сам заслужан за поплаве у Србији – каже он.

Вуловић сматра да је ово ужасна порука и позив на линч српског народа, а додаје да је он као градоначелник трн у оку зато што за оно што ради има и подршку Албанаца из општине Зубин Поток.

Владавина људи, а не закона

– Позиви Еулекс тужиоца садашњем и бившем председнику општине Зубин Поток да дају изјаве због наводних кривичних дела је само наставак сталних покушаја да се Срби дисциплинују, „промене свест“ и прихвате живот у независном Косову. Ово такође представља доказ да на КиМ немамо владавину закона већ владавину људи. У фиокама тужиоца налазе се монтиране оптужнице које се по потреби активирају. Не сумњам да се ни остали бивши и садашњи председници општина неће наћи на листи оптужених. Очигледно је да локални избори нису довели до потпуне интеграције севера у независно Косово. На Београд се више не може вршити притисак и зато ће сада хапсити људи на терену, па чак и оне председнике општина који су потписали заклетву независном Косову, али се не понашају по захтевима Приштине – каже за „Вести“ Крстимир Пантић, бивши градоначелник Косовске Митровице.

(Вести)