Прочитај ми чланак

Еулекс хапси градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића

0

POLICIJA EULEKSA

Градоначелнику Зубиног Потока, Стевану Вуловићу и некадашњем председнику ове општине, Славиши Ристићу, Косовска полиција, по налогу ЕУЛЕX-овог тужиоца, покушала да уручи позив за саслушање; у понедељак протест у Зубином Потоку; ЕУЛЕX у међувремену за КоССев потврдио покушај КПС-а да Вуловићу и Ристићу уручи позив за саслушање

Градоначелнику Зубиног Потока, Стевану Вуловићу и некадашњем председнику ове општине, Славиши Ристићу, Косовска полиција је прошле недеље, по налогу ЕУЛЕX-овог тужиоца, покушала да уручи позив за саслушање.

Стеван Вуловић је у изјави за КоССев потврдио ову информацију, додавши да до његовог хапшења, као и хапшења некадашњег председника општине Зубин Поток, Славише Ристића, није дошло, јер нити он, нити Ристић, у време уручења позива, нису били у својим кућама.

„Хапшења није било. Није било ни покушаја, зато што сам се случајно нашао у Београду. У уторак, када сам био у Београду, на службеном путу, на моју кућну адресу и на кућну адресу некадашњег председника општине Зубин Поток, Славише Ристића, стигао је позив од ЕУЛЕX-овог тужилаштва, које је требало да уручи КПС из Зубиног Потока. Како нити ја, нити Славиша, нисмо били кући, позив није могао бити уручен,“ рекао је Вуловић.

Вуловић није могао да потврди које су тачке његове оптужнице, јер, како каже – није примио позив. Међутим, из извора блиском међународним круговима, КоССев незванично сазнаје да се Стеван Вуловић терети за организовање бекства Слободана Соврлића, у марту ове године, из полицијске станице у Зубином Потоку, док се бивши председник општине Зубин Поток, Славиша Ристић, терети за више дела.

Овај неименовани извор такође тврди да је оптужница против Ристића изузетно озбиљна, то јест, садржи више тачака за које се Ристић оптужује, а у питању су дела наводно почињена током његовог мандата на месту председника општине Зубин Поток, укључујући и, како овај извор каже, могуће оптужбе у вези са организовањем барикада.

Исти извор навео је да је званични Београд још прошле недеље био обавештен о овим оптужницама. Према овом извору, сам врх ЕУЛЕX-а, обавестио је „највиши врх у српској власти“ – „доставивши имена оптужених и поруку да очекује да ће лица са оптужница да сарађују.“

Јуче је у Северној Косовској Митровици боравио и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, а као званичан разлог његове посете наведен је сусрет са шефом УНМИК-а, Фаридом Зарифом. Није познато, међутим, да ли је током посете Северној Косовској Митровици, Ђурић разговарао са политичким представницима Севера на ову тему.

А због покушаја уручивања позива на саслушање садашњем градоначелнику и бившем председнику општине Зубин Поток, у овој општини се у понедељак организује протест. Огласио се и Управљачки тим за Заједницу српских општина синоћним саопштењем у којем наводи да ће у понедељак, 21. јула, у 11 часова, на магистралном путу Косовска Митровица – Рибарићи, у Зубином Потоку, организовати протест под називом „Сви смо исти – ко је од нас следећи?“. Међутим, у овом саопштењу се не наводе детаљи – о којим конкретно оптужбама је реч и о којим лицима се ради.

У саопштењу се наводи да се протест органзује „поводом притисака над Србима на Косову и Метохији, неоснованих оптужби и претњи хапшењима, а да ће „своје неслагање са активностима ЕУЛЕX-а, усмерених против основних људских права,“ исказати „српски народ са читавог Косова и Метохије.“

За сада постоје спекулације да се владајуће структуре у овој општини, као и мештани, спремају за потпуни прекид сарадње са косовским институцијама.

Иако портпарол ЕУЛЕX-а, Мигел Карвало де Фариа, јутрос није имао сазнања у вези са покушајем хапшења, као и најавама за протест у понедељак, он је у међувремену за КоССев и потврдио да је Косовска полиција покушала Стевану Вуловићу и Славиши Ристићу да уручи позив за саслушање.

„Могу да потврдим да су им позиви послати преко Косовске полиције да дођу на саслушање у канцеларију тужилаштва (Основни суд у Митровици), како би били интервјуисани као окривљени,“ изјавио је портапрол ЕУЛЕX-а.

Некадашњи дугогодишњи председник општине Зубин Поток, Славиша Ристић није био доступан за коментар, али је његов партијски колега из редова ДСС-а и некадашњи најутицајнији лидер на Северу Косова, Марко Јакшић, за КоССев потврдио да је чуо за овај покушај хапшења, али да му нису познате тачке оптужнице. Он је додао да он зна да је политички врх Србије већ упознат са оптужницама.

„Чуо сам за покушаје хапшења, али ми нису познате оптужбе, то јест, наводна дела – то ће можда боље знати из ЕУЛЕX-а да објасне како се та дела називају. Познато ми је и да Београд већ знао за то,“ рекао је Марко Јакшић.

Јакшић је и нагласио да очекује декларативну подршку Владе Републике Србије у случају хапшења.

„Мислим да ће подршка Владе Републике Србије, у случају хапшења, бити само декларативна,“ рекао је Јакшић у изјави за наш портал.

(Коссев)