• Почетна
  • СВЕТ
  • Како је Шекспир изазвао еколошку катастрофу и пад авиона
Прочитај ми чланак

Како је Шекспир изазвао еколошку катастрофу и пад авиона

0

461836_profimedia0146395123_ff

Данас је 450-годишњица од рођења енглеског драмског писца Вилијама Шекспира чија се заоставштина слави широм света, али у САД не гледају благонаклоно на један њен аспект.

У Шекспировим комадима и поезији птице имају посебно место а то је разлог што је један од његових поклоника и љубитеља дошао на идеју да у Северну Америку донесе – чворке. Чавке, палчићи, корморани, сове, славуји, шеве и још 60 других врста спомињу се у делима великог барда на велику радост љубитеља птица.

Један од њих, Американац Јуџин Шифлин, је 1890. дошао на идеју да уведе што је више Шекспирових птица у Северну Америку. Једног прохладног зимског дана пустио је 60 чворака у Централ парк у Њујорку у нади да ће се одомаћити. На велику жалост многих данашњих еколога, они су то и учинили.

Како преноси ББЦ, у САД-у данас има око 200 милиона европских чворака. Мали и ратоборни, они важе за „насилнике“ међу птицама. Ова птица је постала таква пошаст да је једна од ретких врста које нису заштићене законом.

– Чворци су праве штеточине. Често их називају пернатим мецима – рекао је Мајкл Бегиер, представник америчког министарства пољопривреде (УСДА) задужен за заштиту аеродрома од дивљих животиња.
– Они су посебан проблем на аеродромима, јер лете у великим јатима – објаснио је он.

Године 1960, једно такво јато изазвало је најсмртоноснију авионску несрећу проузроковану птицама у историји америчке авијације. Птице су упале у моторе авиона приликом полетања са аеродрома у Бостону. Летилица се срушила у бостонску луку, усмртивши 62 особе.

Чворци, такође, праве огромну штету америчкој пољопривреди, посебно воћарству. Процењује се да због ове мале птице, која се у Шекспировом делу спомиње само једном, и то у првом делу историјске драме „Хенри ВИ“, амерички фармери изгубе милијарду долара годишње.

Кевин Мекгован из Лабораторије за орнитологију на Универзитету Корнел каже да је чворак, који није аутохтона врста у Америци, узрок праве еколошке катастрофе.

– Гнезди се у рупама, али њих нема превише у природи, па је конкуренција велика. А европски чворак је заиста добар борац. Иако мали, величине око половине песнице, упола је тежи од већине других птица. Као да је сав у мишићима – рекао је Мекгован

– И то је главни проблем, јер чворци полако истискују све аутохтоне прице које се гнезде у рупама – додао је он.

Да ли ико воли чворке?

Научници тврде да постоји узрочно-поледична веза између све већег броја чворака и нестанка појединих аутохтоних врста, као што је црвеноглави детлић.
Иако је пре две године, у акцији америчког министарства пољопривреде, убијено близу 1,5 милиона чворака, то готово да није имало никаквих ефеката на њихову укупну популацију.
Поставља се питање да ли неко осим Шекспира и понеког залуђеника из XИX века уопште воли чворке?
– Постоје они који сматрају да чворци не би смели бити овде. Међутим, они су заиста симпатичне птице. То су предивна створења са љубичастим и зеленим перјем на грудима и врату. Веома лепо певају, јер умеју да имитирају друге врсте – навео је Мекгован.
Један од љубитеља ове птице био је и Моцарт који је држао чворка као кућног љубимца. Купио га је 1784. и наводно сахранио уз велику помпу три године касније.

(Блиц онлајн))