Прочитај ми чланак

У Куршумлији се излиле четири реке, у Драгачеву проглашено ванредно стање

0

osojanska-dolina-poplava

У току протекле ноћи у Куршумлији су се излиле четири реке, а угрожено је више десетина кућа. Током протекле ноћи због изливања реке Топлице поплављено је десетак кућа у куршумлијском насељу Кастрат, а њихови становници су евакуисани. Вода је продрла и у пословне објекта Хемијске индустрије „Милан Благојевић“ у Лучанима.

Припадници сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, запослени у Дирекцији за изградњу и у комуналним предузећима у Куршумлији целе ноћи су џаковима песка без успеха покушавали да спрече да у куће продре вода, чији је ниво порастао за готово један метар.

Пошто су осим Кастрата угрожена и друга куршумлијска насеља, ноћас су тешким машинама подизали зидове од земље како би спречили да вода угрози и куће у насељу Расадник.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Драган Гламочић обићи ће данас села Ђераћ, Пухово, Турица и Вича којима прети поплава након изливања реке Бјелица у општини Лучани.

Министар ће о ситуацији у том подручју разговарати и са председником општине Младомиром Сретеновићем, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Министар Гламочић посетиће сутра и регион Ариља и Ивањице где ће разговарати са пољопривредницима чији су малињаци страдали под снегом.

„Ситуација је веома тешка јер водостај ових река не јењава, већ је и даље у порасту и прети да угрози још већи број стамбених објеката у граду, али и у околним селима“, рекао је агенцији Бета председник општине Куршумлија Радољуб Видић .

Истовремено, због изливања реке Бањске код Куршумлијске Бање угрожено је шест сеоских домаћинстава, а пут до те бање је непроходан јер је прекривен водом.

У селу Рударе због изливања реке Косанице угрожено је шест сеоских домаћинстава.

Због изливања Жуте Реке угрожено је више мостова и стаза који воде до Ђавоље Вароши, као и угоститељски објекти, рекао је Бети управник тог локалитета Радоје Степановић и додао да је због воде непроходан и коловоз.

Водостај ових река је и даље у порасту, а надлежни разматрају могуцност да уведу ванредно стање на територији општине Куршумлија.Председник општине Куршумлија Радољуб Видић рекао је за агенцију Бета да су ноћас угрожена сва насеља у Куршумлији уз реку Топлицу.

Породица Лекић, чија је кућа најближа Топлици, била је најугроженија. Отац и два сина су покушали да изнесу ствари из подрума када је наишао велики талас који је носио гране и дрвеће и заглавио им врата на подруму. Вода је испунила подрум њима до врата, па су они тако провели више од 20 минута после чега су некако успели
да изађу.

У појединим кућама људи који су се попели на спратове не могу да изађу из пошто је ниво воде изнад улазних врата кућа.

У Драгачеву проглашено ванредно стање

Председник општине Лучани Младомир Сретеновић прогласио је ванредно стање у Драгачеву због изливања реке Бјелице која је поплавила око 30 домаћинстава и око
300 хектара ораница.

Бјелица достиже врхунац

Дирекор Србијавода Горан Пузовић изјавио је данас у Лучанима да река Бјелица после последњег изливања достиже врхунац, а да тренутно надолази Западна Морава што успорава истицање Бјелице у ту реку.

Због дуготрајних киша и топљења снега на околним брдима набујали су река Бјелица и потоци, угрозивши шест села у Драгацеву. Поплављен је и регионални пут Лучани – Гуча, због чега је обустављен саобраћај.

Најугроженије је село Ђерађ, у којем су у одбрани од поплава ангажовани мештасни, радници комуналних предузећа и припадници служби за ванредне сиутуације.

Вода је продрла и у пословне објекта Хемијске индустрије „Милан Благојевић“ у Лучанима.

Изливању ове реке, какоп тврде стручњаци, допринело је и неадекватно одржавање корита и природна ретензија на њеном ушћу у Моравицу.

Данас пре подне бележи се благи пад нивоа воде у реци Бјелици, под условом да не буде нових падавина.

(Блиц)